Ο προφητικός Ντον Ντελίλο και η ζωή που μιμείται την τέχνη

Το μυθιστόρημα Λευκός θόρυβος του Ντον Ντελίλο (μτφρ. Πέτρος Αμπατζόγλου, εκδ. Εστία, 1991) μεταφέρθηκε πρώτη φορά στον κινηματογράφο πέρυσι, αποσπώντας γενικά θετικές κριτικές. Στο βιβλίο (και στην ταινία) πρωταγωνιστεί η οικογένεια Γκλάντνεϊ, που εγκαταλείπει το σπίτι της έπειτα από ένα ατύχημα που προκάλεσε τοξικό νέφος, ενώ στη συνέχεια επιστρέφει και προσπαθεί να ξαναβρεί τον κανονικό ρυθμό της ζωής της.

Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στην πολιτεία Οχάιο των ΗΠΑ

και σε αυτά συμμετείχαν ως κομπάρσοι και ορισμένοι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι όμως δε φαντάζονταν πως μια μέρα θα βίωναν αυτό που περιγράφει στο βιβλίο του ο Ντελίλο: την περασμένη εβδομάδα, ένα τρένο που μετέφερε επικίνδυνα υλικά εκτροχιάστηκε και άρπαξε φωτιά εκλύοντας επικίνδυνες ουσίες στον αέρα, με αποτέλεσμα να διαταχθεί η άμεση εκκένωση περιοχών, μέχρι να διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Το πρώτο μισό της ταινίας είναι σχεδόν ακριβώς αυτό που συμβαίνει εδώ», δήλωσε στο CNN ένας κάτοικος που συμμετείχε στα γυρίσματα της ταινίας και ήταν μεταξύ αυτών που αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Μιλώντας στο CΝΝ, ο Jesse Kavadio, πρόεδρος της Don DeLillo Society, σχολίασε ότι δε θα πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι για μία ακόμα φορά ο Αμερικανός συγγραφέας αποδεικνύεται προφητικός. «Αυτή η τρομερή διαρροή είναι, φυσικά, σύμπτωση. Όμως στο μυαλό μας είναι σαν η ζωή να μιμείται την τέχνη, που μιμείται τη ζωή, και ούτω καθεξής, διότι, όπως υπονοεί και ο Ντελίλο στον Λευκό θόρυβο, δυστυχώς έχουμε εξοικειωθεί φοβερά με τη διαμεσολαβημένη γλώσσα και την αναπαράσταση της καταστροφής», σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα