Ουγγαρία: Πρόστιμο σε αλυσίδα βιβλιοπωλείων για το «Heartstopper»

Πρόστιμο ύψους 32.000 ευρώ επέβαλαν οι ουγγρικές αρχές σε μεγάλη αλυσίδα βιβλιοπωλείων, επειδή πωλούσε βιβλία της σειράς «Heartstopper» της Άλις Όουζμαν (στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Διόπτρα) στο τμήμα της νεανικής λογοτεχνίας και χωρίς να είναι τοποθετημένα σε πλαστικό κάλυμμα, όπως απαιτεί ο αμφιλεγόμενος νόμος για την προστασία των ανηλίκων από βιβλία με ομοφυλοφιλικό περιεχόμενο.

Ο εν λόγω νόμος τέθηκε σε ισχύ το 2021

και απαγορεύει την «έκθεση και προώθηση της ομοφυλοφιλίας» σε ανηλίκους, ξεκαθαρίζοντας ρητά ότι κανένα περιεχόμενο που ενθαρρύνει την αλλαγή φύλου ή την ομοφυλοφιλία δεν μπορεί να προβάλλεται σε άτομα κάτω των 18 ετών.

«Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα εν λόγω βιβλία απεικονίζουν ομοφυλοφιλία, αλλά παρ’ όλα αυτά τοποθετήθηκαν στην κατηγορία των παιδικών βιβλίων και της λογοτεχνίας για νέους και δε διανέμονταν σε κλειστές συσκευασίες», ανέφερε η αρμόδια κρατική υπηρεσία, που επέβαλε το πρόστιμο στη δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα βιβλιοπωλείων της Ουγγαρίας, Líra Könyv.

Σημειωτέον ότι η σειρά «Heartstopper», που αφορά τον έρωτα δύο έφηβων αγοριών, έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία παγκοσμίως και έχει μεταφερθεί σε τηλεοπτική σειρά στο Netflix, η οποία επίσης προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον.

Keywords
Τυχαία Θέματα