Στην Ντζαϊλί Αμαντού Αμάλ το λογοτεχνικό Βραβείο Γκονκούρ της Ελλάδας 2021

H Καμερουνέζα συγγραφέας Ντζαϊλί Αμαντού Αμάλ (Djaïli Amadou Amal) απέσπασε το 2ο Βραβείο Γκονκούρ της Ελλάδας, για το μυθιστόρημά της με τίτλο Les Impatientes. Το βιβλίο καταπιάνεται με την καταπίεση των γυναικών στο Σαχέλ του Καμερούν, μέσα από την αφήγηση των ιστοριών τριών γυναικών που προσπαθούν να απελευθερωθούν από τα δεσμά τους.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Το έργο της Καμερουνέζας Αμάλ, το πρώτο της

που κυκλοφόρησε στη Γαλλία, συγκέντρωσε επτά ψήφους στη σχετική διαδικασία, ενώ από δύο ψήφους είχαν η Ανωμαλία του Ερβέ λε Τελιέ (στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Opera, σε μετάφραση Αχιλλέα Κυριακίδη) και το Thésée, sa vie nouvelle του Καμίγ ντε Τολεντό (Camille de Toledo).

Το Βραβείο Γκονκούρ της Ελλάδας θεσπίστηκε το 2019, με εμπνευστή τον Γάλλο δημοσιογράφο, συγγραφέα και μέλος της Ακαδημίας Γκονκούρ, Πιέρ Ασουλίν. Οι κριτικές επιτροπές που ψηφίζουν για το βραβείο αποτελούνται από φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους. Διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και την Ακαδημία Γκονκούρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα