Στον Δανό Τheis Ørntoft το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2024

Ο Δανός συγγραφέας Theis Ørntoft είναι ο νικητής του φετινού Βραβείου Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το βιβλίο του Jordisk, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο. Η επταμελής κριτική επιτροπή απένειμε επίσης πέντε εύφημες μνείες σε ισάριθμους/ες συγγραφείς: Τόντορ Π. Τόντοροβ από τη Βουλγαρία, Deniz Utlu από τη Γερμανία, María Elísabet Bragadóttir από την Ισλανδία, Sholeh Rezazadeh από την Ολλανδία και Tina Vrščaj από τη Σλοβενία.

«Όλα τα έργα

που ήταν υποψήφια φέτος επιδεικνύουν τον πλούτο και το εύρος της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού και Νεολαίας, Ιλιάνα Ιβάνοβα, προσθέτοντας: «Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζουμε με περηφάνια ένα βραβείο το οποίο βοηθά ταλαντούχους/ες συγγραφείς από όλη την Ευρώπη να συνδεθούν με αναγνωστικό κοινό από όλο τον κόσμο μέσα από μεταφράσεις και προωθητικές ενέργειες».

Σημειωτέον ότι το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναδεικνύει λογοτεχνικά ταλέντα από σαράντα κράτη σε έναν τριετή κύκλο, στο πλαίσιο του οποίου κάθε χρόνο επιλέγονται συγγραφείς από συγκεκριμένες, διαφορετικές ομάδες κρατών. Για το φετινό βραβείο συμμετείχαν συγγραφείς από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ισλανδία, τη Λετονία, τη Μάλτα, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Σερβία, τη Σλοβενία και την Τυνησία.

Keywords
Τυχαία Θέματα