Τα «κουπόνια πολιτισμού» κάνουν καλό στη βιομηχανία του βιβλίου

Θετική επίδραση στη βιομηχανία του βιβλίου φαίνεται πως έχουν τα «κουπόνια πολιτισμού», μέτρο που εφαρμόζεται σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος RISE Bookselling για τη βιωσιμότητα, την καινοτομία και την ενίσχυση της αγοράς του βιβλίου.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, τα «κουπόνια πολιτισμού», που προσφέρουν σε εφήβους ή νεαρούς ενήλικες ένα συγκεκριμένο

ποσό το οποίο μπορούν να δαπανήσουν σε βιβλία, μουσεία, θέατρα και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες, «έχουν φέρει τους νέους στα βιβλιοπωλεία σε αριθμούς που δεν έχουμε ξαναδεί και οι νέοι φαίνεται πως αρχίζουν να διαβάζουν για ευχαρίστηση και όχι μόνο για το σχολείο». Όπως επισημαίνεται, «οι νέοι αναγνώστες μπαίνουν στα βιβλιοπωλεία για να παραλάβουν τα βιβλία που παρήγγειλαν με τα κουπόνια πολιτισμού και μπορεί κάλλιστα να είναι η πρώτη φορά που μπαίνουν σε ένα βιβλιοπωλείο ή, τουλάχιστον, η πρώτη φορά που μπαίνουν σε ένα νέο ή άγνωστο σε αυτούς βιβλιοπωλείο. Είναι σαφές ότι τα εν λόγω προγράμματα ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχημένα όσον αφορά την προσέλκυση μιας ευρύτερης ομάδας νέων στον πολιτισμό και, πιο συγκεκριμένα, στη λογοτεχνία».

Σε μια συνολική αξιολόγηση των προγραμμάτων αυτών για την αγορά του βιβλίου, στην έρευνα τονίζεται: «Από την οπτική γωνία της αγοράς του βιβλίου, οι αντιληπτές αδυναμίες των προγραμμάτων ωχριούν μπροστά στα οφέλη τους. Το ιδιαίτερα θετικό σημείο για τον κλάδο, εκτός από τα αυξανόμενα έσοδα που προέρχονται από τα κουπόνια, είναι ότι η δράση αυτή πέτυχε, όπως φαίνεται, να δημιουργήσει αναγνώστες ανάμεσα στους νέους που δεν διάβαζαν πριν, ενώ παράλληλα ώθησε όσους ήταν ήδη αναγνώστες να εξερευνήσουν διαφορετικά είδη και να διευρύνουν τις προτιμήσεις τους».

Σημειωτέον ότι η έρευνα εξέτασε τα προγράμματα «κουπονιών πολιτισμού» που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στη Γερμανία (200 ευρώ σε κάθε Γερμανό που κλείνει τα 18 του χρόνια), στη Γαλλία (από 20 έως 300 ευρώ σε νέους ηλικίας 15-18 ετών), στην Ιταλία (500 ή 1.000 ευρώ σε 18χρονους από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα ή/και με άριστους βαθμούς αποφοίτησης από το σχολείο) και στην Ισπανία (400 ευρώ σε νέους που κλείνουν τα 18 τους χρόνια).

Keywords
Τυχαία Θέματα