Μανουσάκης: Ισχυρά πράσινα δίκτυα για πιο ανθεκτική Ευρώπη

Μανουσάκης: Ισχυρά πράσινα δίκτυα για πιο ανθεκτική ΕυρώπηckardampikisMon, 03/10/2022 - 14:21

Την άποψη ότι η ενεργειακή μετάβαση αναδεικνύεται σήμερα στον πιο κρίσιμο παράγοντα για την ανθεκτικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης, εξέφρασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, κατά την ομιλία που απηύθυνε σε πρόσφατη Ημερίδα για επίκαιρα ενεργειακά θέματα, που διοργάνωσε η Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο

κ. Μανουσάκης τόνισε ότι ο εξηλεκτρισμός της ευρωπαϊκής οικονομίας, μέσα από τη δημιουργία ισχυρών πράσινων δικτύων, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις διαδοχικές, αλληλένδετες και συνεχιζόμενες κρίσεις, με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο ενεργειακός κλάδος. Χρειαζόμαστε το συντομότερο δυνατόν, όπως εξήγησε, μία νέα αρχιτεκτονική στα δίκτυά μας, που θα επιτρέψει τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και θα πολλαπλασιάσει τις διασυνοριακές ανταλλαγές καθαρής ενέργειας. Προς αυτή την κατεύθυνση, είναι απαραίτητη η επιτάχυνση των επενδύσεων και η ισχυρή ευρωπαϊκή χρηματοδοτική στήριξη σε νέα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ηλεκτρικών διασυνδέσεων του Διαχειριστή, ο κ. Μανουσάκης επεσήμανε ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι ένας από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς επενδυτές στη χώρα, δεδομένου ότι από τα 30 δισ. ευρώ επενδυτικών κεφαλαίων που αναμένεται να εισρεύσουν στην Ελλάδα για έργα ΑΠΕ και δικτύων μέχρι το 2030, τα 5 δισ. ευρώ αφορούν σε έργα ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς. Πρόσθεσε ότι για να διατηρηθεί το εξαιρετικά υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον για νέες ΑΠΕ στη χώρα μας, απαιτείται, με τις κατάλληλες ρυθμιστικές παρεμβάσεις, να απελευθερωθεί ηλεκτρικός χώρος για νέες και βιώσιμες επενδύσεις πράσινης ενέργειας, να αξιοποιηθούν οι τεχνολογίες αποθήκευσης και να δημιουργηθούν υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Categories Archive Επιχειρήσεις Ενέργεια Tags ΑΔΜΗΕ Articles ΑΔΜΗΕ: Εθελουσία έξοδος με υψηλό πριμ Show Author Off
Keywords
Τυχαία Θέματα