Carbontour: έργο για περιβαλλοντικά ουδέτερα τουριστικά καταλύματα από ΕΜΠ και ΕΠΤΑ (video)

11:28 29/9/2012 - Πηγή: Econews

Το Δεκέμβριο του 2012 ολοκληρώνεται το έργο Carbontour «Στρατηγικός Σχεδιασμός προς ένα ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στον τομέα των τουριστικών καταλυμάτων», το οποίο συντονίζει ως δικαιούχος το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συμμετέχει ως συνδικαιούχος η ΕΠΤΑ.

Με περιοχή εφαρμογής το Βόρειο Αιγαίο και την Κύπρο και προϋπολογισμό 1.324 εκατ. Ευρώ (50% χρηματοδότηση

από ΕΕ) το Carbontour έχει στόχο τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής προσέγγισης για την αντιστάθμιση των εκπομπών CO2(CO2 offset) και την επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου του άνθρακα (carbon neutrality) στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων.

Επίσης στοχεύει στην ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για τη μείωση της συνεισφοράς του τουριστικού τομέα στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Μακροπρόθεσμα, τα τουριστικά καταλύματα θα έχουν όφελος από την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών μέσω της μείωσης στην κατανάλωση ενέργειας και νερού καθώς και από τη μείωση της ποσότητας των αποβλήτων που οδηγούνται προς υγειονομική ταφή και, κατά συνέπεια, τη μείωση των τελών εισόδου. Παράλληλα, τα τουριστικά καταλύματα θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τη μείωση των εκπομπών CO2 με την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών μέσω του μηχανισμού εμπορίας ρύπων.

Στo πλαίσιο του προγράμματος, οι παρεχόμενες υπηρεσίες των τουριστικών καταλυμάτων οι οποίες θεωρούνται πηγές εκπομπής ισοδύναμου CO2 θα καταγραφούν με τη διεξαγωγή in situ έρευνας σε δύο μονάδες καταλυμάτων (μία στο Βόρειο Αιγαίο, Ελλάδα και μία στην Κύπρο), οι οποίες είναι και εταίροι στο πρόγραμμα.

Για το σκοπό αυτό, θα αναπτυχθεί ένα αξιόπιστο λογισμικό μοντέλο για τον υπολογισμό του αποτυπώματος άνθρακα, το οποίο θα αξιολογεί τις εκπομπές ισοδύναμου CO2 που παράγονται από τη λειτουργία και συντήρηση των τουριστικών μονάδων όπως (i) δραστηριότητες που καταναλώνουν ενέργεια, (ii) πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων, (iii) πρακτικές διαχείρισης νερού και λυμάτων.

Το μοντέλο θα εφαρμοστεί αρχικά στις δύο προαναφερθείσες μονάδες καταλυμάτων προκειμένου να βελτιστοποιηθεί και στη συνέχεια θα υλοποιηθεί μια επίδειξη μεγάλης κλίμακας σε 80 μονάδες καταλυμάτων στο Βόρειο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν θα αξιολογηθούν και οι μονάδες θα καταταχθούν σύμφωνα με το αποτύπωμα άνθρακα και θα εκτιμηθεί η συμμετοχή κάθε πηγής εκπομπής CO2 από τις παρεχόμενες υπηρεσίες των καταλυμάτων στο συνολικό αποτύπωμα άνθρακα.

Στη συνέχεια, θα τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι για την αντιστάθμιση του CO2 μαζί με ένα σετ εναλλακτικών μέτρων και δράσεων για την επίτευξή τους. Οι στόχοι αυτοί θα αντιπροσωπεύουν ποσοστά αντιστάθμισης του αποτυπώματος άνθρακα για κάθε παρεχόμενη υπηρεσία ενώ το εν λόγω λογισμικό θα χρησιμοποιηθεί για την ποσοτικοποίηση και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των προτεινόμενων μέτρων με σκοπό να εκτιμηθεί η συνολική μείωση στις εκπομπές ισοδύναμου CO2.

Προκειμένου να εξεταστεί η βιωσιμότητα και η δυνατότητα εφαρμογής των προτεινόμενων μέτρων, θα διεξαχθεί μια τεχνο-οικονομική ανάλυση με την οποία θ

Keywords
Τυχαία Θέματα