Greenpeace: τι κάνουν οι ελληνικές εταιρείες ζωικών προϊόντων με τις ζωοτροφές

“Η ελληνική γη πρέπει να γεμίσει κουκιά, ρεβίθια, μπιζέλια και λούπινα που θα αντικαταστήσουν την ακριβή σόγια στις ζωοτροφές” αναφέρει η Greenpeace

“Ειδικά τώρα που η χώρα  μας κατέχει την πρώτη θέση στη λίστα ακρίβειας της Eurostat για βασικά προϊόντα διατροφής, όπως το γάλα, γιατί οι εταιρείες δεν ανταποκρίθηκαν στις προκλήσεις της εποχής και αύξησαν τις τιμές τους την τελευταία διετία έως και 27,6%” συνεχίζει η ανακοίνωση της ΜΚΟ.

Αναλυτικότερα:

“Απεξάρτηση

από τη σόγια

Η σόγια δεν μπορεί να αποτελεί ασφαλή λύση στην αντιμετώπιση της διατροφικής και οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Η σόγια είναι είτε ήδη μεταλλαγμένη είτε κινδυνεύτει να επιμολυνθεί στη συνέχεια. Οι σπόροι της ελέγχονται από πολυεθνικούς κολοσσούς βιοτεχνολογίας, όπως η Monsanto, και η τιμή της συνεχώς εκτοξεύεται, φτάνοντας μέχρι και την αύξηση της τιμής του χρυσού! Επιπλέον, δεν είναι ελληνική, δεν αντέχει στην ξηρασία και απαιτεί πολύ νερό, κάτι που καθιστά την καλλιέργειά της ακριβή και επισφαλή για τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας.

Αντιθέτως, το κουκί, το ρεβίθι, το μπιζέλι και το λούπινο είναι ελληνικά και δεν είναι μεταλλαγμένα. Είναι ιδανικά για το έδαφος και τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας και δεν χρειάζονται καθόλου πότισμα για να αναπτυχθούν, εξοικονομώντας έτσι χρήματα και νερό (πολύτιμα είδη και τα δύο στις μέρες μας!). Η χρήση τους στην κτηνοτροφία θα δώσει ανάπτυξη και δουλειές στην περιφέρεια και ειδικά σε αγροτικές περιοχές με υψηλό δείκτη ανεργίας, θα στηρίξει την τοπική αγροτική παραγωγή και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών ζωικών προϊόντων.

Πού βρίσκονται οι εταιρείες;

Όταν τουλάχιστον 52.000 καταναλωτές απαιτούν στροφή σε ντόπια κτηνοτροφικά φυτά, η σιωπή που υιοθετούν μέχρι στιγμής οι περισσότερες εταιρείες ζωικών προϊόντων δείχνει ανευθυνότητα.

ΔΕΛΤΑ: καλό το «Ναι» στις ελληνικές ζωοτροφές, πού είναι το «Όχι» στη σόγια;

Με τη συμπλήρωση 10 ωρών δυναμικής δράσης της Greenpeace έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας (τον Σεπτέμβριο), και την παράλληλη κινητοποίηση χιλιάδων πολιτών, η ΔΕΛΤΑ δεσμεύτηκε δημόσια για την πλήρη αντικατάσταση της εισαγόμενης σόγιας στις ζωοτροφές της με ελληνικές πρώτες ύλες. Η δέσμευση προς τη σωστή κατεύθυνση είναι ήδη θετικό πρώτο βήμα, όμως τώρα η εταιρεία χρειάζεται να δεσμευτεί ότι θα αποκλείσει κάθε πιθανότητα καλλιέργειας σόγιας στη χώρα μας.

ΟΛΥΜΠΟΣ: καλή η πρόθεση, κάκιστη η απόφαση για καλλιέργεια σόγιας στην Ελλάδα!

Παρ’ όλο που πρώτη (τον Απρίλιο) είχε δηλώσει το ενδιαφέρον της για στροφή σε ντόπιες ζωοτροφές, το Σεπτέμβριο ανακοίνωσε ότι ξεκινάει επένδυση σε πιλοτικούς αγρούς σόγιας και μάλιστα ότι σκοπεύει να προχωρήσει και σε επέκταση των αγρών σόγιας! Ο ΟΛΥΜΠΟΣ οφείλει να στηρίξει την ελληνικότητα των προϊόντων της, να δεσμευτεί για το πώς και το πότε θα αποκλείσει τελείως τη σόγια και το ότι δεν θα την καλλιεργήσει στην Ελλάδα.

ΜΕΒΓΑΛ: σκέτο ενδιαφέρον δεν φτάνει, χρειάζεται πλάνο και απεξάρτηση από τη σό

Keywords
Τυχαία Θέματα