HELMEPA: περιβαλλοντικές δράσεις στις Σέρρες

18:34 22/3/2012 - Πηγή: Econews

Με ευρεία συμμετοχή μαθητών και πολιτών και τη στήριξη των τοπικών φορέων της περιοχής ξεκίνησαν οι δράσεις της ενημερωτικής εκστρατείας της HELMEPA για το Θαλάσσιο Περιβάλλον και τις Επιστήμες στην πόλη των Σερρών. Η εκστρατεία υλοποιείται μέχρι τον Ιούνιο 2014 σε 12 πόλεις της Ελλάδος με την υποστήριξη του Βρετανικού κοινωφελούς ιδρύματος «The Lloyd´s Register Educational Trust (The LRET)».

Tη Δευτέρα 19 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε Ημερίδα

για τα Απορρίμματα στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Σερρών, ενώ στη συνέχεια εγκαινιάστηκε η Έκθεση με τίτλο «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Ναυτιλία και Επιστήμες» από το Δήμαρχο Σερρών, Π. Αγγελίδη. Την Ημερίδα παρακολούθησαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων της περιοχής, εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές και ευαισθητοποιημένοι πολίτες.

Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Σερρών χαρακτήρισε ως αξιέπαινη την πρωτοβουλία αυτή της HELMEPA και του LRET και ευχήθηκε η περιβαλλοντική συμπεριφορά όλων μας να αλλάξει. Χαιρετισμό εκ μέρους της HELMEPA απηύθυνε ο Συντονιστής Επιμορφωτικών Προγραμμάτων, Σ. Βολάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους της εκστρατείας, είπε ότι είναι ιδιαίτερη χαρά για την HELMEPA που βρίσκεται στην ιστορική πόλη των Σερρών και ευχαρίστησε το Δήμο που έθεσε τις εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του. Επίσης, τις ευχές του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου μετέφερε εκπρόσωπός του.

Παρουσιάζοντας την κατάσταση της ρύπανσης με απορρίμματα σε παράκτιες περιοχές της Ελλάδας και της Μεσογείου, ο εκπρόσωπος του Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της ΗΕLMEPA, Κ. Τριανταφύλλου, τόνισε ότι εξίσου σοβαρό είναι το πρόβλημα σε όχθες λιμνών και κοίτες ποταμών της ενδοχώρας. Τις ορθές περιβαλλοντικές πρακτικές του Δήμου Σερρών παρουσίασε η Προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος, Μ. Τερμεντζίδου, ενώ η Υπεύθυνη του Κέντρου Πληροφόρησης τού Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, Χ. Ιντζίδου, αναφέρθηκε στις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που υπάρχουν στην περιοχή για μικρούς και μεγάλους. Η τελευταία εισήγηση ήταν από την υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Β/θμιας Εκπ/σης, Σ. Ευθυμιάδου και αφορούσε τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που εκπονούνται στα Γυμνάσια και Λύκεια.

Στη συζήτηση που ακολούθησε το λόγο πήραν εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι τοπικών φορέων, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής τους και τόνισαν την ανάγκη να γνωρίσουν τα παιδιά το τοπικό τους περιβάλλον έτσι ώστε να το αγαπήσουν και να το φροντίζουν.

Αυτός ακριβώς ήταν ο σκοπός του παρόχθιου εθελοντικού καθαρισμού της Λίμνης Κερκίνης που οργάνωσε την Τρίτη 20 Μαρτίου η HELMEPA σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης, τις Διευθύνσεις των Δημοτικών Σχολείων Χειμάρρου και Κερκίνης και τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών. Εκτός από τα απαραίτητα γάντια και σακούλες, στους συμμετέχοντες διατέθηκαν σάντουιτς και χυμοί, ευγενική προσφορά των τοπικών εταιρειών «Σούπερ Μάρκετ Κάντζας» και «Νέκταρ – Αφοί Κουρτίδη Α.Ε.».

Η περιβαλλοντική έκθεση

Keywords
Τυχαία Θέματα