MEDASSET: Μήνυμα από το Ψυχικό προς τις Βρυξέλλες για τον τερματισμό της υπεραλίευσης

16:35 12/6/2012 - Πηγή: Econews

Την Κυριακή 10 Ιουνίου, το MEDASSET συμμετείχε στο 4ο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος που διοργάνωσε ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού στο Οικολογικό Πάρκο, ενημερώνοντας τους επισκέπτες για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο και προβάλλοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με τη στήριξη του ΟCEAN2012 Greece, την ταινία “End of the Line”, που θέμα έχει τις καταστροφικές συνέπειες της υπεραλίευσης των ωκεανών.

Στο κλείσιμο του Φεστιβάλ,

μικροί και μεγάλοι επισκέπτες μαζί με τους εθελοντές του MEDASSET, παρατάχθηκαν σε σχήμα ψαριού για μια συμβολική φωτογραφία. Παρόμοιες φωτογραφίες από όλη την Ευρώπη θα παρουσιαστούν από το δίκτυο OCEAN2012 στους Ευρωβουλευτές στο πλαίσιο της επικείμενης μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, η οποία συνιστά μια μοναδική ευκαιρία για αλλαγή προς μια βιώσιμη ευρωπαϊκή αλιεία.

Με αυτόν τον συμβολικό τρόπο οι πολίτες όλης της Ευρώπης καλούν τους πολιτικούς να λάβουν γενναίες αποφάσεις και να δώσουν τέλος στο άδειασμα των θαλασσών μας και στις καταστροφικές αλιευτικές πρακτικές.

Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση σταδιακά βελτιώνεται, πολλοί πληθυσμοί ψαριών στην ΕΕ εξακολουθούν να υπεραλιεύονται, με το 19% των ιχθυαποθεμάτων να βρίσκεται κάτω από τα ασφαλή βιολογικά όρια. Αυτό έχει ολέθριες συνέπειες τόσο για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, όσο και για τις κοινωνίες που εξαρτώνται από την αλιεία.

Η δράση στο Ψυχικό ήταν μεταξύ των πρώτων από τις πολλές εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν ανά την Ευρώπη στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Εβδομάδων Αλιείας. Για να δείτε τη λίστα με τις δράσεις που θα ακολουθήσουν μέχρι τον Αύγουστο, ακολουθήστε τον σύνδεσμο: http://www.ocean2012.eu/events/144-european-fish-weeks

Το MEDASSET είναι μέλος του Πανευρωπαϊκού δικτύου OCEAN2012, μια συμμαχία οργανώσεων που εργάζεται εντατικά για την ουσιαστική μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, με στόχο να σταματήσει η υπεραλίευση των θαλασσών, να δοθεί ένα τέλος στις καταστροφικές αλιευτικές πρακτικές και να εξασφαλισθεί η κοινωνική δίκαιη και ισότιμη χρήση των υγιών ιχθυαποθεμάτων.

Μαζί με άλλα μέλη του δικτύου OCEAN2012, στις 8 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών, το MEDASSET βρέθηκε στις Βρυξέλλες για την επίσημη έναρξη των Ευρωπαϊκών Εβδομάδων Αλιείας, συμμετέχοντας σε παρόμοια δράση που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Περισσότερα στο http://ocean2012.eu/press_releases/80-europeans-call-on-their-decision-makers

Μάθετε πώς σας επηρεάζει η υπεραλίευση εδώ: http://ocean2012.eu/pages/90-how-overfishing-impacts-you

Keywords
Τυχαία Θέματα