Medasset: ημερίδα για τη βιώσιμη διαχείριση τουριστικών προορισμών

17:42 3/5/2012 - Πηγή: Econews

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα που πραγματοποίησε το MEDASSET σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θαλασσίων Επιστημών του Πανεπιστημίου Πειραιά και υπό την αιγίδα του Δήμου Μήλου, με θέμα «Βιώσιμη διαχείριση τουριστικών προορισμών, βιοποικιλότητα και τοπικές κοινωνίες», στις 21 Απριλίου 2012 στη Μήλο, στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος Ocean Fund.

Εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης,

επαγγελματίες του τουρισμού, ερασιτέχνες και επαγγελματίες αλιείες, καθώς και τοπικές οικολογικές ομάδες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από τις συνέπειες της τουριστικής ανάπτυξης, τα οφέλη και τις προκλήσεις που σχετίζονται με την υιοθέτηση και εφαρμογή αειφόρων τουριστικών πρακτικών που να συνδυάζουν τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

Η Ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμούς εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Παραγωγικών Φορέων του νησιού. Πιο συγκεκριμένα την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Μήλου κος Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδόχων Μήλου κος Ν. Μωραίτης, ο Γραμματέας του Επαγγελματικού Σωματείου Ιδιοκτητών και Εκμεταλλευτών Ενοικιαζομένων Δωματίων Μήλου κος Γ. Μαρτάκης, ο Δ/ντής Λειτουργιών Μήλου της εταιρείας S&B κος Σ. Τζίντζος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Μηλίων κα Ευριπίδου-Τομπαλίδου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και υποψήφιος βουλευτής κος Ν. Συρμαλένιος ο τ. Αντιδήμαρχος και υποψήφιος βουλευτής κος Α. Γαϊτανής, ενώ διαβάστηκε χαιρετισμός του Πρόεδρου του Ελληνικού Συνδέσμου Επαγγελματιών Κατάδυσης Α. Χαλκέα. Παραβρέθηκαν επίσης η Πρόεδρος και Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μήλου, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, ο Πρόεδρος και ο Γ. Γραμματέας του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Μήλου, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ερασιτεχνών και Παραδοσιακών Αλιέων, και άλλοι.

Στο κύριο μέρος των ομιλιών της Ημερίδας, ο καθηγητής Θαλασσίου Περιβάλλοντος και Δ/ντής του Εργαστηρίου Θαλασσίων Επιστημών, Βασίλης Τσελέντης, αναφέρθηκε στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος ως εργαλείο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης της Μήλου, με έμφαση στα κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά οφέλη που απορρέουν από τέτοιες πρακτικές. Επιπλέον, ο Διευθυντής του MEDASSET Κωνσταντίνος Γριμάνης επισήμανε τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της τουριστικής ανάπτυξης, κάνοντας ειδική αναφορά στην περίπτωση της Ελλάδας.

Στη συνέχεια της Ημερίδας οι προσκεκλημένοι ομιλητές παρουσίασαν παραδείγματα ανάπτυξης εναλλακτικού βιώσιμου τουρισμού εντός θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στη Μεσόγειο. Ο κος Robert Philippe, τέως  Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του Εθνικού Φορέα Διαχείρισης Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών της Γαλλίας, ανέλυσε την τουριστική ανάπτυξη στη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή του Port Cross στη Ν. Γαλλία, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις και τα στάδια εξέλιξης του σημαντικού και πρωτοπόρου αυτού εγχειρήματος στη Ν. Γαλλία, που ξεκίνησε το 1960.

Επιπρόσθετα, ο κος Jorge M

Keywords
Τυχαία Θέματα