SMA: σε λειτουργία το πρώτο μεγάλο υβριδικό με φωτοβολταϊκά και ντίζελ στη Νότια Αφρική

Η SMA εξόπλισε, με μετατροπείς και σύστημα έξυπνης διαχείρισης, το πρώτο αυτόνομο υβριδικό σύστημα μεγάλης κλίμακας με φωτοβολταϊκά και γεννήτριες ντίζελ, στη Νότια Αφρική.

Η εγκατάσταση, που αποτελείται από 4.200 φωτοβολταϊκά πλαίσια και 63 μετατροπείς Sunny Tripower, συμπληρώνει από το Νοέμβριο, την παροχή ενέργειας από ντίζελ ενός ορυχείου χρωμίτη, με ετήσια απόδοση έως 1,8 γιγαβατώρες ηλιακής ενέργειας. Με την υποστήριξη του φωτοβολταϊκού συστήματος, ο διαχειριστής του ορυχείου μπορεί να μειώσει

το κόστος της κατανάλωσης καυσίμων και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

«Για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές σε περιοχές εκτός δικτύου, αλλά με υψηλό επίπεδο ηλιοφάνειας, η συμπλήρωση της λειτουργίας των παραδοσιακών ντιζελοκίνητων γεννητριών με ηλιακή ενέργεια έχει λογική από οικονομικής άποψης», σημειώνει ο Chief Technology Officer της SMA, Roland Grebe. «Το υψηλό επίπεδο ηλιακής ακτινοβολίας σημαίνει ότι οι φωτοβολταϊκές συστοιχίες μπορούν να αποσβεστούν πολύ γρήγορα. Κατά συνέπεια, οι λύσεις μας είναι σχεδιασμένες έτσι, ώστε να διαχειρίζονται την παροχή ενέργειας έξυπνα, και άρα να ελαχιστοποιούν το κόστος της κατανάλωσης καυσίμων και τις εκπομοπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται. Η εγκατάσταση στο Thabazimbi της Νότιας Αφρικής είναι το εμβληματικό μας έργο στο βιομηχανικό τομέα. Σε παγκόσμια κλίμακα αναμένουμε δυναμικό αρκετών γιγαβάτ από υβριδικά συστήματα με φωτοβολταϊκά και γεννήτριες ντίζελ».

Μείωση κατανάλωσης καυσίμων με έξυπνη ηλιακή ενέργεια

Το Νοέμβριο, η SMA ολοκλήρωσε την έξυπνη λύση διαχείρισης υβριδικών συστημάτων με φωτοβολταϊκά και γεννήτριες ντίζελ στο Thabazimbi της Νότιας Αφρικής, για λογαριασμό της εταιρείας Solea Renewables (Pty) Limited που εδρεύει στο Γιοχάνεσμπουργκ, και της εταιρείας Solea AG, εταιρείας παροχής ολοκληρωμένων λύσεων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων ως EPC Contractor, με έδρα τη Γερμανία. Το φωτοβολταϊκό σύστημα, ισχύος ενός μεγαβάτ, εγκατεστημένο σε μία απομακρυσμένη περιοχή ορυχείων, στο Limpopo Province, είναι έτοιμο να τεθεί σε λειτουργία. 4.200 φωτοβολταϊκά πλαίσια και 63 μετατροπείς Sunny Tripower 17000 TL της SMA συμπληρώνουν την υπάρχουσα παροχή ενέργειας από ντίζελ του διαχειριστή του ορυχείου, Cronimet Chrome Mining SA (Pty) Ltd. Ως μέρος της λύσης του επεκτάσιμου υβριδικού συστήματος της SMA, το SMA Fuel Save Controller δημιουργεί μία έξυπνη διεπαφή μεταξύ της φωτοβολταϊκής στοιχειοσειράς και της ντιζελοκίνητης γεννήτριας. Μέσω της διάδρασης με τους μετατροπείς της SMA, διαχειρίζεται την ηλιακή τροφοδοσία βάσει της ζήτησης, και με γνώμονα το προφίλ φορτίων και παραγωγής. Εάν ο ήλιος παράγει επαρκή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μπορούν να μειωθούν στο ελάχιστο επίπεδο.

Για τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας, είναι απαραίτητη η βελτιστοποίηση της σχέσης μεταξύ της εγκατεστημένης φωτοβολταϊκής ενέργειας και της ενέργειας από ντιζελοκίνητες γεννήτριες που λειτουργούν ταυτόχρονα, δηλαδή του βαθμού διείσδυσης των φωτοβολταϊκών. «Ο βαθμός διείσδυσης των φωτοβολταϊκών μπορεί – στην καλύτερη περίπτωση – να αγγίξει το 20% σε συστήματα χωρίς έξυπνη διαχείριση. Οτιδήποτε πάνω από αυτό το επίπεδο θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του δικτύου διανομής της ενέργειας», λέει ο Jon Ivar Ekker, Executive Vice President Off-Grid Solutions Industrial της SMA. «Με το SMA Fuel Save Controller, είναι εφικτή η διείσδυση των φωτοβολταϊκών έως και 60%, ενώ η σταθερότητα του συστήματος είναι εγγυημένη. Η επιπλέον χρήση συσσωρευτών ώστε να αποθηκεύεται προσωρινά η πλεονάζουσα ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να αυξήσει αυτό το περιθώριο ακόμα περισσότερο, αν υπήρχε ανάγκη. Αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε μια τέτοια λύση».

Εκσυγχρονισμός της ενεργειακής τροφοδοσίας της Νότιας Αφρικής

Το υβριδικό σύστημα με φωτοβολταϊκά και ντιζελοκίνητες γεννήτριες στο Thabazimbi είναι ένα σημαντικό βήμα για την SMA, στο πεδίο της αυτόνομης τροφοδοσίας από υβριδικά συστήματα με φωτοβολταϊκά και γεννήτριες ντίζελ. Τέτοιες λύσεις είναι σημαντικές για τη Νότια Αφρική, καθώς η χώρα αγωνίζεται να επιτύχει φιλόδοξους στόχους στην παροχή ενέργειας. Έως το 2030, οι ανανεώσιμες πηγές, όπως ο ήλιος, ο αέρας, το νερό και η βιομάζα, πρόκειται να συνεισφέρουν το 21% της παρεχόμενης ενέργειας. Ο στόχος είναι η σταθεροποίηση της παροχής ενέργειας, και την ίδια ώρα, η σημαντική συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος.

Πάνω από 30 χρόνια τεχνογνωσία συστημάτων παγκοσμίως

Με εγκατεστημένη ισχύ πάνω από 25 γιγαβάτ παγκοσμίως, η SMA είναι ο παγκόσμιος ηγέτης της αγοράς στον τομέα των φωτοβολταϊκών μετατροπέων. Πέρα από την εκτεταμένη εξειδίκευση σε φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας, η SMA συσσωρεύει εδώ και δεκαετίες αξιόλογη εμπειρία επενδύοντας στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε απομακρυσμένες περιοχές. Για πάνω από 30 χρόνια, η εταιρεία αναπτύσσει λύσεις για την ηλέκτριση περιοχών εκτός δικτύου με υβριδικά συστήματα βασισμένα στην ηλιακή ενέργεια. Συστήματα όπως αυτά τροφοδοτούν μεμονωμένα νοικοκυριά, μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς και ολόκληρες κωμοπόλεις ενεργειακής κλίμακας από 2 έως 300 κιλοβάτ. Οι αυτόνομοι μετατροπείς Sunny Island της SMA λειτουργούν ως διαχειριστές δικτύου που ρυθμίζουν την παροχή ηλιακής ενέργειας στα φορτία και αποθηκεύουν την πλεονάζουσα ηλιακή ενέργεια σε συσσωρευτές. Αυτά τα υβριδικά συστήματα χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είναι ο ήλιος, ο αέρας και η υδροηλεκτρική ενέργεια, ως κύριες πηγές ενέργειας. Μία διασυνδεδεμένη ντιζελοκίνητη γεννήτρια λειτουργεί μόνο εφεδρικά για τα διαστήματα, κατά τα οποία δεν επαρκεί η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Στην περίπτωση μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών, ωστόσο, οι ρόλοι αντιστρέφονται. Στα υβριδικά συστήματα με φωτοβολταϊκά και γεννήτριες ντίζελ, τα φωτοβολταϊκά συστήματα συμπληρώνουν την ενέργεια που παρέχεται από τις ντιζελοκίνητες γεννήτριες.

Keywords
Τυχαία Θέματα