Shell Eco Marathon: οι τρεις ελληνικές συμμετοχές και οι διακρίσεις

14:20 22/5/2012 - Πηγή: Econews

Ολοκληρώθηκε στις 19 Μαΐου ο 28ος Ευρωπαϊκός Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell που έλαβε χώρα στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας από τις 16 του μηνός.

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν πάνω από 40000 επισκέπτες.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν 217 ομάδες από 23 χώρες της Ευρώπης με περισσότερους από 3000 φοιτητές.

Αντικείμενο του διαγωνισμού ήταν η κατασκευή οχημάτων που διαγωνίστηκαν στην κάλυψη της μέγιστης δυνατής απόστασης με την ελάχιστη κατανάλωση καυσίμου.

Η

Ελλάδα συμμετείχε με τρία οχήματα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress συμμετείχαν:

- Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο εκπροσωπούμενο από την ομάδα Προμηθέας της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) κατάφερε με το πρωτότυπο ηλεκτρικό όχημα Πυρφόρος  να διανύσει 390 km/kwh που ισοδυναμεί με το εντυπωσιακό 2.706 km/lt στην κατηγορία Battery Electric Prototype, σπάζοντας την επίδοση του 2011.

Η ομάδα συμμετείχε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ενώ η επίδοση αυτή τους χάρισε την 11η θέση στην κατηγορία τους και το φυσικά το πανελλήνιο ρεκόρ οικονομίας καυσίμου.

- Το Πολυτεχνείο Κρήτης, με το εξελιγμένο όχημα πόλης ΕR12, το οποίο διαθέτει κυψέλες υδρογόνου και κινείται με ηλεκτρικό κινητήρα, πέτυχε επίδοση 34 Km/KWh που αντιστοιχεί σε περίπου 328 Km/lt και κατέκτησε την 4η θέση στην κατηγορία μεγάλων οχημάτων Urban Concept.

Η συγκεκριμένη ομάδα έχει καταφέρει να κερδίσει το βραβείο Ασφάλειας οχημάτων (ADAC Safety Award) στις δυο προηγούμενες διοργανώσεις.

- Το Τμήμα Μηχανολογίας του ΤΕΙ Πειραιά Τέλος με την ομάδα QUATTRO ECO MECHANICS για πρώτη φορά. Η ομάδα παρουσίασε το όχημα Dominator στην κατηγορία Battery Electric Prototype διανύοντας 90 km/KWh ή αλλιώς, 624,6 km/lt.

Στο διαγωνισμό σημειώθηκαν τρία νέα ρεκόρ, δυο νστην κατηγορία Urban Concept και ένα στην κατηγορία Prototype.

Urban Concept:
- Η ομάδα Electrical Solution από τη Γαλλία σχεδίασε και κατασκεύασε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ικανό να ταξιδέψει την εξαιρετική απόσταση των 262,6 km/kWh.
- Η ομάδα DTU Roadrunners από τη Δανία κατέρριψε το ρεκόρ που κατείχε στην υποκατηγορία Ethanol, οδηγώντας 611,1 km/lt.

Prototype:
- Η ομάδα MAC Eco Team από την Ολλανδία κατάφερε να σημειώσει την καταπληκτική επίδοση των 416,3 km/lt με το GTL όχημά τους, καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 138 km/lt, που οι ίδιοι κατείχαν από πέρυσι.

Keywords
Τυχαία Θέματα