Siemens: Νέοι ρυθμιστές στροφών για κτηριακά συστήματα θέρμανσης-κλιματισμού

10:01 15/6/2012 - Πηγή: Econews

Το Τμήμα Κτιριακού Αυτοματισμού της Siemens παρουσιάζει τους ρυθμιστές στροφών G120P για ολοκληρωμένα συστήματα θέρμανσης, αερισμού και κλιματισμού (Heating, Ventilation, Air Conditioning – HVAC). Οι νέες συσκευές έχουν αρθρωτή δομή, διευκολύνοντας την αντικατάσταση των επιμέρους εξαρτημάτων.

Οι ρυθμιστές G120P είναι φιλικοί προς το χρήστη, εξασφαλίζοντας ενεργειακή αποδοτικότητα και ασφάλεια, ενώ παράλληλα διατηρούν τα λειτουργικά έξοδα σε χαμηλά επίπεδα. Με βαθμό

προστασίας IP54 και IP55, οι ρυθμιστές στροφών G120P μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και κάτω από αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Ειδικότερα, οι νέες συσκευές της Siemens είναι κατάλληλες για εφαρμογές που απαιτούν οικονομικούς, ενεργειακά αποδοτικούς και απλούς χειρισμούς αντλιών και ανεμιστήρων. Το εύρος ισχύος τους κυμαίνεται από 0,37 έως 90 kilowatt (kW). Οι συσκευές διαθέτουν αρθρωτή δομή που αποτελείται από μία μονάδα ελέγχου, την μονάδα ισχύος και οθόνη χειρισμών (βασικό χειριστήριο BOP-2, ή ευφυή πίνακα χειρισμών IOP) ή απλό κάλυμμα.

Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός επιτρέπει την αλλαγή επιμέρους τμημάτων, χωρίς να απαιτείται αντικατάσταση όλου του ρυθμιστή στροφών. Για παράδειγμα, η μονάδα ισχύος μπορεί να αντικατασταθεί χωρίς να χρειάζεται συνολική επαναδιαμόρφωση της συσκευής ή αλλαγή της καλωδίωσης σήματος και του καλωδίου bus.

Ο υψηλός βαθμός προστασίας, IP55 (με χειριστήριο BOP-2 ή τυφλό κάλυμμα) ή IP54 (με IOP), επιτρέπει στους ρυθμιστές στροφών G120P να χρησιμοποιηθούν κάτω από αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες. Έτσι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θερμοκρασίες μέχρι και 60°C για τον έλεγχο της ταχύτητας των ανεμιστήρων και των αντλιών ανακυκλοφορίας σε συστήματα θέρμανσης και ψύξης. Οι νέες συσκευές αντικαθιστούν τους ρυθμιστές Siemens SED2.

Οι ρυθμιστές στροφών G120P διαθέτουν σημαντικά χαρακτηριστικά ασφαλείας, καθώς είναι προσαρμοσμένοι στις ανάγκες των διαδικασιών εγκατάστασης αντλιών και συστημάτων αερισμού. Η συσκευή μπορεί να εντοπίσει τα προβλήματα (όπως υπερφόρτωση κινητήρων, αντλίες που έχουν μπλοκάρει ή δεν έχουν ροή, ραγισμένους ιμάντες κλπ) και να ανταποκριθεί άμεσα κλείνοντας, για παράδειγμα, την αντλία ή τον ανεμιστήρα, ενεργοποιώντας το συναγερμό ή εφαρμόζοντας τα προκαθορισμένα βήματα επίλυσης προβλημάτων.

Σε περίπτωση που εντοπιστεί φωτιά σε συστήματα αερισμού, ενεργοποιείται αυτόματα η λειτουργία έκτακτης ανάγκης των συσκευών. Έτσι, η υπερπίεση που παράγεται από τον αερισμό διατηρείται για όσο το δυνατό περισσότερο, εμποδίζοντας τον καπνό να κατακλύσει τις εξόδους κινδύνου.

Ακόμη, οι νέοι ρυθμιστές στροφών διαθέτουν λειτουργίες που βελτιώνουν την ενεργειακή αποδοτικότητα των HVAC εφαρμογών και συμβάλουν στην εξοικονόμηση κόστους. Για παράδειγμα, οι ρυθμιστές χαρακτηρίζονται από πολύ χαμηλή φαινόμενη ισχύ. Η ενσωματωμένη λειτουργία αδρανοποίησης συμβάλει στην ενεργειακή αποδοτικότητα και στην μείωση φθοράς, ανάλογα με τις τρέχουσες απαιτήσεις. Όταν ο κινητήρας λειτουργεί στις ονομαστικές στροφές, τότε τροφοδοτ

Keywords
Τυχαία Θέματα