THESEIS: Εκπαίδευση για την Υγεία και Ασφάλεια των Εργαζομένων στην Περιβαλλοντική Βιομηχανία

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, για το έτος 2012 ήταν αφιερωμένη στην προώθηση της επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας στην πράσινη οικονομία.

Ο Διεθνής Οργανισμός για την Εργασία (ILO), στο αφιέρωμα που κάνει για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων στους κλάδους της Πράσινης Οικονομίας, επισημαίνει ότι «οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ανακύκλωση και διαχείριση των αποβλήτων, καθώς και η περιβαλλοντική βελτίωση της λειτουργίας των βιομηχανιών θα πρέπει να προσεγγίζεται

από την αρχή με γνώμονα την ελαχιστοποίηση των παλαιών, υφισταμένων κινδύνων και την πρόληψη εμφάνισης νέων σχετικά με την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων».

Η πράσινη οικονομία θεωρείται σήμερα ως μία από τις σημαντικότερες δεξαμενές δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, παγκοσμίως. Οι θέσεις εργασίας στην περιβαλλοντική βιομηχανία (πράσινες θέσεις εργασίας) καλύπτουν ευρύ πεδίο, από τις υψηλής τεχνολογίας εργασίες ανάκτησης ενέργειας μέχρι τις απλούστερες τεχνολογίες ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων.

Οι νέες πράσινες θέσεις εργασίας μπορεί να οδηγούν στην βελτίωση της κατάστασης του περιβάλλοντος και στη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης, αλλά την ίδια στιγμή έχουν αναδείξει νέους κινδύνους που σχετίζονται με την επαγγελματική υγεία και ασφάλεια, ειδικότερα σε τομείς, όπως είναι οι κατασκευές, η ανακύκλωση των αποβλήτων, η εκμετάλλευση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, η επεξεργασία της βιομάζας.

Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στον τομέα της διαχείρισης και ανακύκλωσης των στερεών αποβλήτων αντιμετωπίζουν μια σειρά από νέους κινδύνους, όπως είναι η χρήση ειδικών χημικών σκευασμάτων στην ανάκτηση υλικών, η εισπνοή νανο-υλικών, η εκπεμπόμενη ακτινοβολία, κλπ.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο τομέας της περιβαλλοντικής βιομηχανίας (eco-industry) είναι από τους πλέον οικονομικά αναπτυσσόμενους κλάδους. Το 2008, η απασχόληση ανήλθε περίπου σε 3,4 εκατομμύρια εργαζομένους, με το συνολικό κύκλο εργασιών να εκτιμάται ότι είναι πάνω από 300 δις Ευρώ και ενώ η μέση αύξηση σε ονομαστικούς όρους, για τα επόμενα χρόνια αναμενόταν περίπου στο 2% ετησίως, πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η πραγματική ετήσια αύξηση προσέγγισε το 8%.

Οι τέσσερις μεγαλύτεροι κλάδοι της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής βιομηχανίας καλύπτοντας περισσότερο από τα τρία τέταρτα του συνόλου της είναι η διαχείριση των στερεών αποβλήτων (30%), η παροχή και προμήθεια νερού (21%), η διαχείριση των υδατικών αποβλήτων (13%), και τα ανακυκλωμένα υλικά (13%).

Όπως αποκαλύπτεται από πρόσφατες έρευνες, για τις ανάγκες επαγγελματικής κατάρτισης των εργαζομένων, στην Ευρωπαϊκή περιβαλλοντική βιομηχανία, τα θέματα Υγείας και Ασφάλειας, έλαβαν είτε την πρώτη ή τη δεύτερη υψηλότερη κατάταξη ανάμεσα σε όλες τις εκπαιδευτικές ανάγκες, τονίζοντας ιδιαίτερα την έλλειψη εξειδικευμένου εκπαιδευτικού υλικού, ειδικότερα σε νέους και άγνωστους στους εργαζόμενους κινδύνους καθώς και η εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών παροχής επαγγελματικής κατάρτισης.

—Το Ευρωπαϊκό

Keywords
Τυχαία Θέματα