Αυθαίρετα: «ευρωκαταδίκη» ανοίγει δρόμο για αποζημιώσεις

14:24 17/4/2012 - Πηγή: Econews

Αποζημιώσεις σε ιδιοκτήτες οικοπέδων εκτός σχεδίου, οι οποίοι όταν είχαν αγοράσει τις εκτάσεις ήταν οικοδομήσιμες, υποχρεούται να καταβάλει το κράτος εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων στη δόμηση που έλαβε με μεγάλη καθυστέρηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Έθνος», το θέμα των αποζημιώσεων τέθηκε μετά την «ευρωκαταδίκη» της χώρας για την παρεμπόδιση ιδιοκτήτη οικοπέδου 5 στρεμμάτων να ανεγείρει κατοικία σε εκτός σχεδίου περιοχή της Αττικής, που όταν την αγόρασε το 1986 ήταν οικοδομήσιμη.

Σύμφωνα με το Ευρωδικαστήριο, η Ελλάδα

οφείλει να αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη ακινήτου για παραβίαση του 1ου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) που κατοχυρώνει την περιουσία, γιατί με νομοθετικά μέτρα για την προστασία του Πεντελικού Όρους περιόρισε ασφυκτικά την οικιστική αξιοποίηση του οικοπέδου του.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η υποχρέωση αποζημίωσης δεν υπάρχει μόνο στην περίπτωση που απαγορεύεται πλήρως η δόμηση σε μια περιοχή, αλλά και στην περίπτωση που με τα νεότερα μέτρα περιορίζεται σημαντικά το είδος και η επιφάνεια των επιτρεπόμενων κτισμάτων.

Το γεγονός αυτό αναμένεται να αυξήσει τις απαιτήσεις για αποζημιώσεις, καθώς η πολιτεία επέτρεψε για πολλά χρόνια την ανάπτυξη άναρχης δόμησης και με μεγάλη καθυστέρηση παίρνει μέτρα που είτε απαγορεύουν είτε περιορίζουν τη δόμηση σε διάφορες εκτός σχεδίου περιοχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα