Αυτοκίνητα: οι εταιρείες δεν τα “βρίσκουν” για τους ρύπους – Γερμανική «άμυνα» (video)

13:43 5/12/2011 - Πηγή: Econews

Άκαρπη απέβη η συνάντηση των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών στις Βρυξέλλες την Παρασκευή (2/12) με αντικείμενο τη διαμόρφωση μιας κοινής γραμμής έναντι της πρότασης της ΕΕ για περιορισμό των εκπομπών ρύπων των αυτοκινήτων στα 95 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο ως το 2020.

Κατά την είσοδό τους στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των αυτοκινητοβιομηχανιών διέσχισαν μια “φάλαγγα” ακτιβιστών της Greenpeace, μασκαρεμένων σε στρατιώτες της Αυτοκρατορίας στον

Πόλεμο των Άστρων, οι οποίου τους καλούσαν να εγκαταλείψουν τη “σκοτεινή” πλευρά των αυξημένων εκπομπών (νύξη σε παλαιότερο διαφημιστικό της γερμανικής Volkswagen).

Η Κομισιόν έθεσε το 2009 το πρώτο δεσμευτικό επίπεδο εκπομπών ρύπων στα 120 γρ/χλμ. Στόχος για το 2020 είναι τα 95 γρ/χλμ.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υποπτεύονται πως, παρασκηνιακά, εταιρείες όπως η Fiat, η Renault και η Peugeot-Citroën, τα μικρότερα οχήματα των οποίων εκπέμπουν τους λιγότερους ρύπους κατά μέσο όρο, προβάλλουν μικρότερη αντίσταση στις προτάσεις της Κομισιόν.

Στο στόχαστρο των ακτιβιστών βρίσκεται η γερμανική Volkswagen η οποία φέρεται να αντιδρά σθεναρά στη μείωση των εκπομπών.

Η ιστοσελίδα EurActiv επικαλείται επιστολή της εταιρείας προς τη Greenpeace στην οποία αναφέρει πως “δεν μπορεί να υποστηρίξει τις κλιματικές πολιτικές της ΕΕ που θέτουν σε κίνδυνο θέσεις εργασίας και έχουν ως αποτέλεσμα την αποβιομηχάνιση της Ευρώπης”.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία προσθέτει πως ο στόχος της ΕΕ “δεν βασίζεται σε συγκροτημένη αξιολόγηση των επιπτώσεων ούτε σε μια ρεαλιστική εκτίμηση του κόστους και της απαραίτητης τεχνολογικής εξέλιξης για να επιτευχθεί ο στόχος εντός χρονοδιαγράμματος”.

Δείτε τους ακτιβιστές της Greenpeace εν δράσει:

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα