Αιολική ενέργεια: το ΥΠΕΚΑ εμποδίζει την ανάπτυξη – Εκτός στόχων 2020 για τις ΑΠΕ

“Σε γυάλινο πύργο και χωρίς επαφή με την πραγματικότητα της αιολικής ενέργειας στη χώρα μας, έχει γραφεί το σύνολο των ιδεών που έθεσε σε διαβούλευση το ΥΠΕΚΑ” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ απέστειλε σήμερα στην Κυβέρνηση αναλυτικό και ολοκληρωμένο σχολιασμό όλων των ιδεών για τις Α.Π.Ε. που έχει δημοσιοποιήσει το ΥΠΕΚΑ, προσπαθώντας με απλά παραδείγματα και κοινή λογική να εξηγήσει το αυτονόητο: ότι η υιοθέτηση αυτών των ιδεών θα αναστείλει την ανάπτυξη της πιο φτηνής καθαρής μορφής

ενέργειας στη χώρα, της Αιολικής Ενέργειας.

Στο υπόμνημά της η ΕΛΕΤΑΕΝ εξηγεί με απλά λόγια και παραδείγματα ότι οι ιδέες αυτές αυξάνουν σε υπερβολικό βαθμό τα διοικητικά εμπόδια και το κόστος και τελικά αναστέλλουν την Ανάπτυξη.

Συνοπτικά, οι ιδέες του ΥΠΕΚΑ:
-Αυξάνουν κατά μέσο όρο το επενδυτικό κόστος κατά 23% για κάθε υλοποιημένο MW αιολικής ενέργειας και πολλαπλασιάζουν το προεπενδυτικό κόστος ανάπτυξής του, μέσω των διατάξεων για εγγυοδοσία και για φορολόγηση.

-Αγνοούν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος και τα χαρακτηριστικά της αγοράς και των έργων αιολικής ενέργειας. Οδηγούν έτσι σε ξαφνικό θάνατο ώριμες επενδύσεις, σε συρρίκνωση τις αιολικές επιχειρήσεις, σε μείωση του ανταγωνισμού και σε εκτόξευση των τιμών των αδειών που θα απομείνουν.

-Φορολογούν τις επιχειρήσεις επειδή το Κράτος είναι ανίκανο να λύσει τα προβλήματα που καθυστερούν τις επενδύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΥΠΕΚΑ δεν έχει κάνει τίποτα για να δρομολογήσει την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών που υπέβαλε στην Τρόικα με την Έκθεση του Απριλίου 2012 στο πλαίσιο του Μνημονίου ΙΙ.

-Δημιουργούν ένα αδιαφανές και ανισότιμο πλαίσιο. Παραδειγματικά, αν μια επιχείρηση αδυνατεί να εκδώσει την εγγυητική επιστολή για να ανανεώσει την άδεια της, τότε χάνει τον γεωγραφικό χώρο όπου επί χρόνια αγωνιζόταν να αναπτύξει την επένδυσή της και αυτός μπορεί να καταληφθεί από άλλη επιχείρηση που θα λάβει άδεια παραγωγής χωρίς εγγυητική επιστολή!

-Απαγορεύουν την μεταβολή της θέσης εγκατάστασης και την επιτρέπουν δήθεν μόνο σε περίπτωση αλλαγής του νομικού ή κανονιστικού πλαισίου χωροθέτησης. Υποκρίνονται ότι το ανίκανο Κράτος μπορεί να προσδιορίσει μονοσήμαντα τις περιπτώσεις που έχει γίνει τέτοια αλλαγή. Το αλαλούμ που έχει επιφέρει το Κράτος στις περιπτώσεις χωροθέτησης σε αναδασωτέες εκτάσεις και σε προστατευόμενες περιοχές είναι χαρακτηριστικό.

-Αναστέλλουν ακόμα και την ανάπτυξη των μικρών ανεμογεννητριών πριν καν υπάρξει αυτή η αγορά, 2,5 έτη μετά το νόμο 3851/2012, επιτρέποντας δήθεν μόνο σε όσες έχουν λάβει προσφορά σύνδεσης να συνεχίσουν την αδειοδότησή τους. Υποκριτικά αποκρύπτεται ότι μέχρι σήμερα ο Διαχειριστής αρνείται να καθορίσει τη διαδικασία και να χορηγεί κανονικά προσφορές σύνδεσης σε μικρές ανεμογεννήτριες.

-Καθυστερούν και πάλι την υλοποίηση της στοιχειώδους υποχρέωσης του Κράτους: να αποδώσει στους πολίτες των τοπικών κοινωνιών, τα χρηματικά ποσά που έχει ήδη παρακρατήσει από τα αιολικά πάρκα.

Η ΕΛΕΤΑΝ ζητά την απόσυρση του συνόλου των ιδεών αυτών.

Η διαφωνία είναι μέρος της Δημοκρατίας. Η Κυβέρνηση έχει την τελική ευθύνη των αποφάσεων. Ο δημοκρατικός διάλογος όμως προϋποθέτει ειλικρίνεια προθέσεων και επιδιωκόμενου αποτελέσματος. Το πολιτικό αποτέλεσμα από την εφαρμογή των ιδεών του ΥΠΕΚΑ είναι η παύση της ανάπτυξης των αιολικών πάρκων και ο εκτροχιασμός της πορείας προς το θεσμοθετημένο στόχο του 2020.

Δεν είναι λοιπόν λογικό να προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει το ΥΠΕΚΑ και οι θεσμικοί φορείς της Πολιτείας ότι το σχέδιο τους διαμορφώθηκε με σκοπό την προώθηση των επενδύσεων. Η φιλοσοφία του σχεδίου είναι δομημένη γύρω από την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Η ΕΛΕΑΤΕΝ έχει καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για τη λύση των προβλημάτων που υποτίθεται ότι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι ιδέες του ΥΠΕΚΑ. Αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση του ΥΠΕΚΑ και των θεσμικών φορέων της Πολιτείας να ανοίξουν τις πόρτες τους στην αγορά και την κοινωνία και να τις συζητήσουν με σοβαρότητα και μεθοδικότητα.

Αυτό που απαιτείται είναι ένα πραγματικό Αναπτυξιακό Πακέτο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με έμφαση στην Αιολική Ενέργεια.

Απαιτείται κοινή λογική, λίγα λόγια και πολλή δουλειά. Να αφήσουμε τις εύπεπτες λύσεις, τη μιζέρια, την υποκρισία και τον λαϊκισμό. Μόνο έτσι η πατρίδα – η κοινωνία και η οικονομία- θα εξέλθει από τη σημερινή τραγική θέση στην οποία έχει περιέλθει”.

ΕΛΕΤΑΕΝ

Keywords
Τυχαία Θέματα