ΑΠΕ: αγώνας δρόμου για την αποδέσμευση 170 εκατ. ευρώ

09:17 16/8/2012 - Πηγή: Econews

Εντατικές προσπάθειες για την «απελευθέρωση» των περίπου 170 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν δεσμεύσει οι Δικαστικές Αρχές από τις εισπράξεις των εταιρειών Energa και Herllas Power, καταβάλλει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day, στόχος είναι να αναγνωριστεί ότι τουλάχιστον μέρος του συνολικού ποσού

δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως προϊόν παράνομης δραστηριότητας, και πρέπει να αποδοθεί σε ΛΑΓΗΕ και διαχειριστές δικτύων.

Στο ΥΠΕΚΑ εκτιμούν ότι τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, σε συνδυασμό με την ανάληψη από το ΛΑΓΗΕ του δανείου ύψους 140 εκατ. ευρώ το από το ΤΠΔ και τα νομοθετικά μέτρα που θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος Αυγούστου θα κλείσουν το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, ενώ θα δοθεί μία ανάσα τουλάχιστον 2 χρόνων για την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Σε ό,τι αφορά στα νομοθετικά μέτρα που προετοιμάζονται, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με αυτά επιχειρείται μία παρέμβαση ώστε να μειωθεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των επενδύσεων και να προχωρήσουν οι επενδύσεις που μπορούν να ολοκληρωθούν.

Επίσης, θα επιχειρηθεί αυστηροποίηση των όρων αλλαγής-πώλησης αδειών.

Επισημαίνεται βέβαια ότι εδώ οι δυνατότητες είναι περιορισμένες αφού οι άδειες αποτελούν περιουσιακά στοιχεία και ως εκ τούτου είναι αδύνατο να τεθούν φραγμοί στην πραγματοποίηση δικαιοπραξιών.

Στο μεταξύ, το τελευταίο διάστημα το ΥΠΕΚΑ βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τις τράπεζες για να ενημερωθεί σχετικά με τα πραγματικά στοιχεία που αφορούν επενδύσεις σε ΑΠΕ και κυρίως φωτοβολταϊκά.

Με τις κινήσεις αυτές επιδιώκεται να διερευνηθούν τα πραγματικά περιθώρια που προσφέρουν οι συγκεκριμένες επενδύσεις σε συνδυασμό με τους όρους των δανείων και τον τύπο των δανείων που έχουν συναφθεί, ώστε να διαφανεί σε τι ποσοστό μπορεί να εφαρμοστεί ένα μέτρο φορολόγησης επί του κύκλου εργασιών, προκειμένου να αποτελέσει έσοδο για τον λογαριασμό ΑΠΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα