ΑΠΕ: ανταγωνιστικές και με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης

Θετικά στοιχεία για την προώθηση των ΑΠΕ παρουσιάζει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) στην τελευταία της έκθεση.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης, οι ΑΠΕ είναι πλέον αρκετά ανταγωνιστικές και οι ρυθμοί ανάπτυξής τους είναι σε καλό δρόμο για ένα αειφόρο ενεργειακά μέλλον.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι οι επιδοτήσεις σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, που μέχρι σήμερα δεν ήταν ανταγωνιστικές, δικαιολογούνται ώστε

να δοθούν κίνητρα για «πράσινες» επενδύσεις.

Στη μελέτη επισημαίνεται επίσης ότι ο τομέας ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ αναπτύχθηκε ταχύτατα με αποτέλεσμα σήμερα το ποσοστό της καθαρής ενέργειας στην παγκόσμια ηλεκτροπαραγωγή να ανέρχεται σε 20%.

Παράλληλα οι συντάκτες της έκθεσης διαψεύδουν τους ισχυρισμούς ότι οι τεχνολογίες ΑΠΕ καθίστανται βιώσιμες μόνο μέσω δαπανηρών επιδοτήσεων και ότι δεν παράγουν αρκετή ενέργεια για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.

«Οι τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, μεταξύ των οποίων η υδροηλεκτρική, η γεωθερμία και η βιομάζα, είναι πλέον ανταγωνιστικές, παρέχοντας επενδυτικές ευκαιρίες χωρίς να υπάρχει αναγκαστικά ανάγκη για οικονομική στήριξη» υπογραμμίζει η ΙΕΑ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι επιδοτήσεις «πράσινης» ενέργειας είναι απαραίτητες για τη δημιουργία καθαρού και ανεξάρτητου συστήματος προμηθειών ενέργειας.

econews
Keywords
Τυχαία Θέματα