Απορρίμματα: «έκτρωμα» η σχεδιαζόμενη μονάδα επεξεργασίας λέει ο Δήμαρχος Φυλής

“Έκτρωμα” χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Φυλής, Δημήτρης Μπουραΐμης, τη μονάδα διαχείρισης των απορριμμάτων, δυναμικότητας 700 χιλιάδων τόνων, την εγκατάσταση της οποίας μεθοδεύει η Περιφέρεια Αττικής στο Δήμο Φυλής.

Μιλώντας το πρωί της Κυριακής 27 Νοεμβρίου, στην Ημερίδα για την διαχείριση των απορριμμάτων, που πραγματοποίησε ο Δήμος Αχαρνών, ο Δημήτρης Μπουραΐμης τόνισε ότι ο Δήμος Φυλής έχει καταθέσει επίσημα τις απόψεις του με τεκμηριωμένο

υπόμνημα, το οποίο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου και έχει δημοσιευθεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Πρόσθεσε ακόμα ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει λάβει υπόψη του μια πολύ σημαντική παράμετρο, που συνδέεται με τη φέρουσα ικανότητα, κάθε περιοχής, για την διαχείριση απορριμμάτων.

Με βάση το σκεπτικό αυτό ο Δήμαρχος Φυλής προανήγγειλε ότι, αν η Πολιτεία επιμείνει να αγνοεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση και προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων της, ο Δήμος Φυλής είναι αποφασισμένος να προσβάλει στα διοικητικά δικαστήρια τη διαδικασία αδειοδότησης της μονάδας. «Με το υπόμνημά μας αποκαλύψαμε αυτό που σκοπεύουν να κάνουν, καταστρατηγώντας τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Φυλής.

Παράλληλα, ο κ. Μπουραΐμης επανέφερε την πρόταση για δημιουργία μονάδων ανακύκλωσης μικρής δυναμικότητας, με σκοπό τη μείωση του όγκου των παραγόμενων, στο Δήμο τους, απορριμμάτων.«Δεν υπάρχει κανένα νομικό εμπόδιο για τη δημιουργία τέτοιων μονάδων, που δεν απαιτούν ιδιαίτερους χώρους, ούτε επιβαρύνουν το περιβάλλον. Μπορούν να δημιουργηθούν ακόμα και σε χώρους απολύτου προστασίας. Και φυσικά δεν απαιτείται καμιά έγκριση από την κυβέρνηση, αφού η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μόνο με τον τρόπο αυτό θα προστατεύσουμε το περιβάλλον, θα μειώσουμε το κόστος αποκομιδής και διαχείρισης και θα αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα συμφέροντα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Φυλής, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το αγκάθι σε αυτή την προσπάθεια είναι η χρηματοδότηση.«Αυτό είναι το μοναδικό πρόβλημα που καλούνται να επιλύσουν οι Δήμοι. Μπορούν όμως να βρουν τρόπο, είτε με επιλεκτική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε με ίδιους πόρους.

Μπορούν, ακόμα, να βρεθούν τα χρήματα με μια αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη και αντίστοιχη μείωση όταν η μονάδα ανακύκλωσης τεθεί σε λειτουργία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Φυλής, ο οποίος στο σημείο αυτό φρόντισε να ξεκαθαρίσει και κάτι πολύ σημαντικό.

«Οι πολέμιοι αυτής της λογικής ισχυρίζονται ότι οι μικρές μονάδες ανακύκλωσης δεν είναι οικονομικά βιώσιμες. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ή αν είναι, το πρόβλημα της βιωσιμότητας μπορεί να λυθεί με τη διαδημοτική συνεργασία, μεταξύ μικρότερων, πληθυσμιακά, Δήμων», κατέληξε ο Δήμαρχος Φυλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα