Ασπιρίνη και παυσίπονα προστατεύουν από τον καρκίνο του δέρματος – Έρευνα

13:11 30/5/2012 - Πηγή: Econews

Η ασπιρίνη και άλλα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ΜΣΑΦ) προστατεύουν ενάντια στον καρκίνο του δέρματος, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Cancer».

Την έρευνα διεξήγαγαν ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ώρχους στη Δανία, σε συνεργασία με Αμερικανούς επιστήμονες.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν ιατρικά αρχεία ασθενών με καρκίνο του δέρματος στη βόρεια Δανία.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε τρείς τύπους καρκίνου του δέρματος:

-Ακανθοκυτταρικό

καρκίνωμα: τύπος καρκίνου που εμφανίζεται κυρίως στις περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια και συνήθως θεραπεύεται αν διαγνωστεί εγκαίρως.

-Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα: το 75% των καρκίνων του δέρματος στις ΗΠΑ είναι αυτού του τύπου. Αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς και εμφανίζεται κυρίως σε περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια.

-Μελάνωμα: ο πιο επικίνδυνος τύπος καρκίνου του δέρματος. Αναπτύσσεται από τα κύτταρα του δέρματος που παράγουν μελανίνη ή από τις «ελιές».

Στα αρχεία που εξέτασαν οι επιστήμονες βρήκαν 1.974 περιστατικά ασθενών με ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, 13.316 περιστατικά ασθενών με βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και 3.242 περιστατικά ασθενών με μελάνωμα από το 1991 ως το 2009.

Στη συνέχεια οι ερευνητές «συνέκριναν» καθέναν από τους ασθενείς με 10 υγιείς ανθρώπους ίδιας ηλικίας και φύλου. Αυτό που εξέτασαν στην ουσία ήταν η χρήση Μη Στεροειδών Αντιφλεγμονωδών Φαρμάκων (ΜΣΑΦ) και στις δυο ομάδες.

Όπως διαπίστωσαν, οι άνθρωποι που έκαναν χρήση ΜΣΑΦ είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και 13% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν μελάνωμα.

Μάλιστα όσοι λάμβαναν ΜΣΑΦ για μεγάλα χρονικά διαστήματα και πιο εντατικά, είχαν ακόμα λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης των δυο τύπων καρκίνου του δέρματος.

Σημειώνεται ωστόσο ότι οι επιστήμονες δεν βρήκαν διαφορές ανάμεσα στις δυο ομάδες σε ό,τι αφορά την εμφάνιση βασικοκυτταρικού καρκινώματος.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα