Μπορεί ο ήλιος να ξεχρεώσει τους δήμους της χώρας;

12:53 2/1/2012 - Πηγή: Econews

Είναι δυνατόν ο ήλιος να μπορεί να καλύψει τα χρέη του 90% των δήμων της χώρας; Όσο και αν μια τέτοια θέση μπορεί να φαντάζει υπερβολική η αλήθεια των αριθμών αποστομωτικά αποδεικνύει πως είναι δυνατόν. Η επένδυση σε φωτοβολταϊκά συστήματα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους δήμους της χώρας με δανειστές – μέτοχους τους κατοίκους του δήμου μπορεί να δώσει μια ανέλπιστη λύση. Ας μην προτρέξει ο οποιοσδήποτε ειδικός να ισχυριστεί πως τέτοιες επενδύσεις χρειάζονται δάνεια που

οι δήμοι λόγω των χρεών τους δεν μπορούν να λάβουν από τις τράπεζες. Δεν χρειάζεται κανένα δάνειο.

Το μόνο που χρειάζεται είναι οι κάτοικοι κάθε δήμου να χρηματοδοτήσουν, με έντοκη επιστροφή χρημάτων, τις επενδύσεις αυτές. Ας δούμε το σκεπτικό που οδηγεί σε μια τέτοια λύση, μέσω ενός παραδείγματος για το Δήμο Περάματος του οποίου ο υπογράφων είναι δημότης.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο www.enet.gr ο εν λόγω δήμος, με πληθυσμό 26.000 κατοίκων περίπου, έχει μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ύψους περίπου 16.000.000 ευρώ, δηλαδή χρέος 615 ευρώ ανά μονάδα πληθυσμού. Προκειμένου να χαραχθεί μια πορεία διεξόδου σε ένα τόσο δυσθεώρητο ύψος χρέους για ένα σχετικά μέσο πληθυσμιακά δήμο, το πρώτο βήμα που απαιτείται είναι η συμφωνία των τοπικών δημοτικών παρατάξεων για ένα κοινό πρόγραμμα δράσης το οποίο ως καρδιά του θα έχει την εκτέλεση ενός επενδυτικού προγράμματος 10 ετών όπου κάθε κάτοικος θα πρέπει να δανειοδοτεί τον δήμο με ένα ποσό της τάξης των 9,3 ευρώ/μήνα, χρήματα που θα καλύψουν αποκλειστικά την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων. Θα πρέπει να επισημανθεί ιδιαίτερα το γεγονός, ότι το πρόγραμμα δεν πρέπει να στηρίζεται σε έκτακτα χαράτσια ή σε έκτακτους δημοτικούς φόρους επιβάρυνσης των κατοίκων.

Αυτή η πρακτική θα οδηγήσει σε μη συμμετοχή και χωρίς δεύτερη σκέψη σε αντίδραση αφού μοιραία θα συνδεθεί με άλλη μία αφαίμαξη χρηματικών ποσών (από τις τόσες των τελευταίων δύο ετών) που πιθανά να πάνε χαμένα ως μέρος αποπληρωμής τόκων χρεών που δεν έχουν καμία άλλη χρησιμότητα για το κοινωνικό σύνολο. Αυτό το πρόγραμμα πρέπει να στηρίζεται στον ξεκάθαρο δανεισμό των κατοίκων προς το δήμο, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθεί ένα πολύτιμο για την οικονομία της τοπικής κοινότητας έργο, και το οποίο σε βάθος χρόνου θα επιστρέψει εντόκως όλο το ποσό που δόθηκε ως δάνειο.

—Ας παρατεθεί λοιπόν η αλήθεια των αριθμών.

Λαμβάνεται ως υπόθεση ότι κάθε εγκατεστημένο KW ισχύος φωτοβολταϊκού συστήματος κοστίζει (αδειοδότηση, αγορά, τοποθέτηση και διασύνδεση του φωτοβολταϊκού συστήματος με το δίκτυο ρεύματος της ΔΕΗ) 3500 ευρώ (ποσό που συνεχώς βαίνει μειούμενο τα τελευταία χρόνια λόγω της ραγδαίας τεχνολογικής προόδου του κλάδου παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ). Επίσης τίθεται ως δεύτερη υπόθεση ότι το σύνολο των κατοίκων θα λαμβάνει το 50% των απολαβών από την πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος προς τη ΔΕΗ και το υπόλοιπο 50% θα πηγαίνει ως έσοδο στα ταμεία του δήμου.

Αν κάθε χρόνο και για 10 συνεχόμενα χρόνια, ο δήμος

Keywords
Τυχαία Θέματα