Διαχείριση απορριμμάτων: τι είπε ο Παπακωνσταντίνου στην ημερίδα για τον ΠΕΣΔΑ

Ως κορυφαίο θέμα “δημόσιας υγείας” και “εικόνας της χώρας στο εξωτερικό”, πέραν των περιβαλλοντικών προεκτάσεων, χαρακτήρισε τη διαχείριση των απορριμμάτων ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατά την έναρξη της ομιλίας του στην ημερίδα με θέμα: «Έργα διαχείρισης απορριμμάτων του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής: Κίνδυνοι, προβλήματα και προοπτικές».

Ο υπουργός έκανε λόγο για ένα ζήτημα που “ταλαιπωρεί και ταλανίζει την ελληνική κοινωνία, εδώ και δεκαετίες” και αναφέρθηκε στις προσπάθειες του ΥΠΕΚΑ

κατά την τελευταία διετία προς την εξεύρεση λύσεων, δεδομένου του γεγονότος ότι σε βάθος τριετίας οι υπάρχοντες χώροι θα έχουν κορεστεί με κίνδυνο δημιουργίας τριτοκοσμικών καταστάσεων.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις και υπογράμμισε πως θα γίνουν ταχείες κινήσεις με εφαρμογή δοκιμασμένων τεχνολογιών.

Όσον αφορά στην Αττική ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στη “δημόσια προκήρυξη στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στις 22 Αυγούστου, για την πρώτη εκδήλωση ενδιαφέροντος για την προκήρυξη διαγωνισμού που αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική για ένα 1.350.000 τόνους”.

Ως παράμετροι των λύσεων που θα εφαρμοστούν επισημάνθηκαν “η ποιοτική και η ποσοτική σύσταση των αποβλήτων, οι περιβαλλοντικοί στόχοι που συνδέονται με απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ο βαθμός ανάπτυξης της αγοράς για την αξιοποίηση των προϊόντων, κομπόστ, ανακυκλώσιμα, δευτερογενές στερεό καύσιμο”.

Όσον αφορά στην υλοποίηση και χρηματοδότηση των επενδύσεων ο υπουργός πρότεινε τη χρήση του “χρηματοοικονομικού σχήματος των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ενός δοκιμασμένου σχήματος, το οποίο έχουμε συζητήσει με το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, που έχει και την ευθύνη των ΣΔΙΤ”.

Ζήτησε τέλος την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών ώστε να εξευρεθούν λύσεις το συντομότερο δυνατό και να “σπάσουν” οι αγκυλώσεις του παρελθόντος.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα