Διαρροή πετρελαίου στη Νέα Ζηλανδία – Φόβοι για μεγάλη οικολογική καταστροφή

12:32 8/10/2011 - Πηγή: Econews

Μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στην ιστορία της ενδέχεται να ζήσει η Νέα Ζηλανδία, καθώς οι Αρχές της χώρας εκφράζουν φόβους για τεράστια πετρελαιοκηλίδα από το φορτηγό πλοίο MV Rena που προσάραξε το πρωί της Τετάρτης ανοιχτά του λιμανιού Τοράνγκα.

Από το πλοίο ήδη έχουν διαρρεύσει καύσιμα, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί πετρελαιοκηλίδα πέντε χιλιομέτρων, ενώ ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να υπάρξει ρήγμα και τόνοι πετρελαίου

να ξεχυθούν στη θάλασσα.

Η Νέα Ζηλανδία διεξάγει μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Στο μεταξύ, τέσσερα πλοία του πολεμικού ναυτικού, υποβρύχιες και αέριες δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί επιχείρηση απορρύπανσης.

Περιβαλλοντολόγοι και συνεργεία διάσωσης κατευθύνονται στο φορτηγό πλοίο, στα κοντινά νησιά και τους υφάλους για να βρουν τρόπους να προστατέψουν την ακτογραμμή σε περίπτωση εκτεταμένης διαρροής, αν και σύμφωνα με το Bloomberg οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαρροή πετρελαίου έχει σταματήσει.

Περισσότεροι από 100 εργάτες είναι έτοιμοι για να συμμετάσχουν σε ενδεχόμενη επιχείρηση απορρύπανσης, η οποία περιλαμβάνει εξειδικευμένους επιστήμονες και εξοπλισμό από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία.

Το λιβεριανό φορτηγό πλοίο MV Rena, ηλικίας 32 χρόνων, έχει πλήρωμα 25 ατόμων και μεταφέρει 2.171 δοχεία με επικίνδυνα υλικά.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα