Ειδικό Τέλος Ακινήτων: Κι άλλα εξώδικα κατά της ΔΕΗ

13:12 22/1/2012 - Πηγή: Econews

Περιβάλλον, Ενέργεια, Οικολογία:

Εξώδικο υπέρ 229 πολιτών που δεν πλήρωσαν το ειδικό τέλος ακινήτων στη ΔΕΗ κατέθεσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Τρίπολης, σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, καλώντας την επιχείρηση να μην τους διακόψει την ηλεκτροδότηση.

Πρόκειται για πολίτες που έχουν πληρώσει το ρεύμα και όχι το ειδικό τέλος ακινήτων.

Με το εξώδικο, το οποίο κοινοποίησαν στην εισαγγελέα Τρίπολης, χαρακτηρίζουν το ειδικό τέλος παράνομο κι

αντισυνταγματικό, επισημαίνοντας ότι η επιβολή του αποτελεί διπλή φορολόγηση μέσα στο ίδιο έτος και γίνεται εκβιαστικά με τη διακοπή του ρεύματος, το οποίο αποτελεί κοινωνικό αγαθό.

Με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τρίπολης, Δημήτρης Κωστόγιαννης, κάλεσε τους πολίτες που δεν έχουν πληρώσει το τέλος, να ενημερώσουν άμεσα  τον Δικηγορικό Σύλλογο, εάν αντιληφθούν οποιαδήποτε πρόθεση διακοπής της ηλεκτροδότησης, προκειμένου να  την μπλοκάρουν με κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων.

Στο μεταξύ, εξώδικη δήλωση απέστειλε και ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου κατά της ΔΕΗ, καλώντας  την εταιρεία να μην προβεί σε διακοπή των ηλεκτροδοτήσεων όσων την υπογράφουν, μέχρι τουλάχιστον να αποφανθούν τα Ελληνικά Δικαστήρια για τη συνταγματικότητα ή μη του σχετικού νόμου και της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Οι έμποροι που υπογράφουν την εξώδικη δήλωση αναφέρουν ότι εξόφλησαν νόμιμα τους λογαριασμούς τους, επειδή βάσιμα έκριναν τον επιπλέον αυτό φόρο, ως παράνομο και αντισυνταγματικό με το αιτιολογικό ότι η φορολογική του βάση δεν πηγάζει από το νόμο,  επιβάλλεται αδιακρίτως χωρίς καμία κλιμάκωση, θέτει σε κίνδυνο την υγεία  και τη ζωή των πολιτών στερώντας τους ένα κοινωνικό αγαθό και ότι η είσπραξη ή διακοπή ρεύματος δεν μπορεί να γίνεται από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου έχει συγκεντρώσει δεκάδες εξοφλητικές αποδείξεις για τα ποσά που αφορούν τον λογαριασμό του ρεύματος, τα δημοτικά τέλη και την ΕΡΤ, εξαιρούμενου του ειδικού τέλους ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) και γνωστοποιεί ότι συνεχίζει τη συγκέντρωση αποδείξεων για μαζική αντίδραση και άρνηση πληρωμής του χαρατσιού.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα