Είμαστε πρόθυμοι να πληρώσουμε παραπάνω για «καθαρή» ενέργεια;

12:06 18/5/2012 - Πηγή: Econews

Η αντίληψη ότι ο μέσος Αμερικανός είναι απολύτως αντίθετος στην αύξηση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος είναι το βασικό επιχείρημα όσων κατακρίνουν τις πολιτικές προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα.

Ωστόσο, μια νέα έρευνα έρχεται να δείξει ότι οι πολίτες είναι διατεθειμένοι -σε ένα μέτριο βαθμό βέβαια- να καταβάλλουν υψηλότερο αντίτιμο για την παραγωγή “καθαρής” ενέργειας.

Σε έρευνα που διεξήχθη το 2011, επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Γέηλ υπολόγισαν ότι ο μέσος Αμερικανός είναι διατεθειμένος

να καταβάλλει 162 δολάρια επιπλέον κάθε χρόνο για να υποστηρίξει τον εθνικό στόχο που προβλέπει 80% καθαρή ενέργεια στο συνολικό μείγμα ως το 2035.

Σε εθνικό επίπεδο αυτό σημαίνει μέση αύξηση 13% στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η “προθυμία” για υψηλότερους λογαριασμούς ήταν μεγαλύτερη στους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών σε σύγκριση με εκείνους που προτιμούν τους Ρεπουμπλικάνους.

Στη (θεωρητική-υποθετική) σύνδεση που επιχείρησαν να κάνουν ανάμεσα στις τάσεις του κοινού και την πιθανότητα ο νόμος για αύξηση των λογαριασμών να περάσει από τη Γερουσία, οι ερευνητές Τζόζεφ Άλντι, Μάθιου Κότσεν και Άντονι Λεϊζέροβιτς εξήγαγαν το συμπέρασμα ότι για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα έπρεπε το επιπλέον κόστος για την καθαρή ενέργεια να διαμορφωθεί κάτω από τα 60 δολάρια ετησίως για τον καταναλωτή.

Ωστόσο, η διάδοση των ΑΠΕ, το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, αλλά και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που ανακύπτουν από τη μέθοδο εξόρυξης φυσικού αερίου γνωστή και ως υδραυλική ρηγμάτωση (shale gas) αλλάζουν το κλίμα υπέρ της καθαρής ενέργειας.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα