Ενέργεια: η πίεση στα φωτοβολταϊκά «τονώνει» τα αιολικά

08:58 9/10/2012 - Πηγή: Econews

Τις επενδύσεις στον τομέα των αιολικών υπονομεύουν τα χρηματοδοτικά προβλήματα και η ασάφεια που συντηρείται από το ΥΠΕΚΑ για το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr, οι τελευταίες αποφάσεις του υπουργείου για δραστική μείωση στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών φαίνεται πως κρατούν ακόμα ζωντανό το ενδιαφέρον για την αιολική ενέργεια.

Ειδικότερα, αν και η «απειλή» για έκτακτη εισφορά

στο τζίρο και των αιολικών (εκτός των φωτοβολταϊκών) λειτουργεί αρνητικά, η προσπάθεια για εξεύρεση λύσεων που θα αμβλύνουν την πίεση προς το σύστημα από την ραγδαία ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών ζωντανεύει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Έτσι, κάποια fund και επενδυτικές τράπεζες από Ευρώπη και Αμερική διερευνούν το τελευταίο διάστημα τις προοπτικές χρηματοδότησης αιολικών επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς το αιολικό δυναμικό της χώρας είναι καλό και οι εγγυημένες τιμές ελκυστικές.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ολοκλήρωση του νέου θεσμικού πλαισίου είναι ο βασικός παράγοντας που θα καθορίσει αν θα υλοποιηθούν επενδύσεις και αν η χώρα θα «πιάσει» τον ευρωπαϊκό στόχο για 20% ενέργεια από ΑΠΕ μέχρι το 2020, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι «στον αέρα».

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η εγκατεστημένη ισχύς αιολικής ενέργειας τον Μάιο του 2012 (τελευταίος υπολογισμός) είναι 1.750 MW, ενώ για να καλυφθεί ο στόχος του 20-20-20 απαιτούνται 7.500 MW αιολικών.

Μέχρι τον Μάιο είχαν τοποθετηθεί ανεμογεννήτριες ισχύος 88 MW και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται η ισχύς αυτή να διπλασιαστεί περίπου. Για την επίτευξη των κλιματικών στόχων απαιτείται πενταπλασιασμός των αιολικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα