Ενέργεια: «οδυνηρή» η επιστροφή στη δραχμή – Νέα εργαλεία για επενδύσεις

09:24 24/5/2012 - Πηγή: Econews

Σοβαρές συνέπειες στην ενεργειακή αγορά συνεπάγεται η επιστροφή στη δραχμή, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energia.gr.

Ειδικότερα, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο του 6ου Ενεργειακού Διαλόγου ΝΑ Ευρώπης που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το ΙΕΝΕ, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Γιάννης Δεσύπρης, επισήμανε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επιφέρει: αύξηση στο κόστος της

ενέργειας, στροφή αποκλειστικά στο εθνικό καύσιμο, το λιγνίτη, επαναδιαπραγμάτευση των όρων εισαγωγών ενέργειας, αλλαγή στις ισχύουσες feed in tarif και στις επιδοτήσεις των ΑΠΕ, καθώς και ρίσκο στις εισαγωγές τεχνολογίας.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΙΕΝΕ και γενικός διευθυντής, Κωστής Σταμπολής, χαρακτήρισε τη μετάβαση στη δραχμή επίπονη και οδυνηρή.

Όπως τόνισε θα υπάρξουν δύο περίοδοι. Κατά την πρώτη οι ενεργειακές εταιρείες θα υποχρεωθούν να περιορίσουν τις παραδόσεις, ώστε να διατηρηθούν κρίσιμα αποθέματα.

Τη δεύτερη περίοδο ωστόσο η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και ίσως η έκβαση να είναι θετική η χώρα θα αναγκασθεί να αξιοποιήσει περισσότερο τα εγχώρια καύσιμα, ήτοι, το λιγνίτη και τα νερά και να μεγιστοποιήσει την εκμετάλλευση των ΑΠΕ.

Πάντως, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ το ζητούμενο στον ενεργειακό κλάδο είναι οι επενδύσεις και η χρηματοδότηση τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δεσύπρης τόνισε ότι όλοι οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, μελετούν τα καινούρια εργαλεία για την επόμενη ημέρα.

Ήδη, η Κομισιόν ανακοίνωσε τα ομόλογα έργου (project bonds), τα οποία ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ χαρακτήρισε ως το σημαντικότερο εργαλείο για επενδύσεις στον τομέα των υποδομών, που έχει ανακοινωθεί τα τελευταία 15 χρόνια.

Τα project bonds θα είναι επί της ουσίας οι εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε τράπεζες, για τη δανειοδότηση αναπτυξιακών έργων υποδομών.

Το δεύτερο, εξίσου σημαντικό εργαλείο ανάκτησης κεφαλαίου θεωρείται ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για τις υποδομές που θα αφορά στα έτη 2014-2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα