Επίδομα θέρμανσης: “ανοίγει” το συστημα – Τι γίνεται με την αυτόνομη θέρμανση

Με ένα μήνα καθυστέρηση ενεργοποιείται σήμερα η ειδική διαδικτυακή εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για την επιστροφή πετρελαίου θέρμανσης στους δικαιούχους.

Μεγάλος πονοκέφαλος της ΓΓΠΣ ήταν οι πολυκατοικίες με σύστημα αυτόνομης θέρμανσης, καθώς σε αυτή την περίπτωση η επιστροφή φόρου δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί οριζόντια με βάση τα χιλιοστά.

Συγκεκριμένα,

τα νοικοκυριά που κατοικούν σε διαμερίσματα πολυκατοικιών και έχουν αυτόνομη θέρμανση, δεδομένου ότι η χορήγηση του επιδόματος προβλέπεται να γίνεται με βάση τα χιλιοστά που αντιστοιχούν στο κάθε διαμέρισμα, δεν υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης της πραγματικής κατανάλωσης με αποτέλεσμα να μπορεί κάποιος να εισπράξει το επίδομα ακόμα και αν στην πραγματικότητα δεν έχει καταναλώσει όλη την ποσότητα πετρελαίου που του αναλογεί με βάση τα δηλωθέντα χιλιοστά.

Η λύση που δόθηκε προβλέπει ότι οι ένοικοι πολυκατοικιών με αυτόνομη θέρμανση θα δικαιούνται επίδομα -αντί επιστροφής φόρου- ανεξαρτήτως της κατανάλωσης πετρελαίου. Θα λαμβάνουν δηλαδή επίδομα ακόμα κι αν δεν ανάψουν καθόλου τα καλοριφέρ τους, ανάλογα με το ποσό της αγοράς πετρελαίου και τα χιλιοστά και όχι με βάση την κατανάλωση.

Όσοι έχουν αυτονομία θέρμανσης με πετρέλαιο, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ποσό της επιδότησης που δικαιούνται, δηλώνοντας υπεύθυνα πάνω στο έγγραφο της αίτησης ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία, χωρίς να συμπληρώσουν ξεχωριστή υπεύθυνη δήλωση.

Σημειώνεται πως όσοι δεν είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση, λόγω χαμηλού εισοδήματος δεν απαιτείται να υποβάλουν εκπρόθεσμη φορολογική δήλωση για να λάβουν την επιστροφή φόρου για πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά μία υπεύθυνη δήλωση ότι πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο που έχει τεθεί για εξαίρεση υποβολής φορολογικής δήλωσης (εισόδημά κάτω από 6.000 ευρώ αν πρόκειται για μισθωτούς ή συνταξιούχους ή 3.000 ευρώ αν πρόκειται για λοιπούς φορολογουμένους όπως επαγγελματίες, επιτηδευματίες κτλ).

Keywords
Τυχαία Θέματα