Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life+: πρόσκληση για υποβολή προτάσεων

17:08 29/5/2012 - Πηγή: Econews

Πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life+, απευθύνει το υπουργείο Εσωτερικών προς ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς και φορείς, τονίζοντας ότι οι προτάσεις επικυρώνονται και υποβάλλονται στις αρμόδιες εθνικές αρχές μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2012.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life+ αποτελεί το βασικό χρηματοδοτικό μέσο της Ε.Ε. για το περιβάλλον και αποσκοπεί στην προώθηση της Κοινοτικής περιβαλλοντικής πολιτικής. Σύμφωνα με την πρόσφατη πρόσκληση υποβολής προτάσεων, το 2012, θα διατεθούν 276 εκατ. ευρώ σε δράσεις που αφορούν στην προστασία

της φύσης και της βιοποικιλότητας, στην ανάπτυξη πολιτικών και στην εφαρμογή συστημάτων διακυβέρνησης του περιβάλλοντος, καθώς και σε ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

1. Γενικός στόχος του Προγράμματος

Ο γενικός στόχος του LIFE+ είναι να συμβάλει στην εφαρμογή, την ενημέρωση και την ανάπτυξη της κοινοτικής περιβαλλοντικής πολιτικής και νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης του περιβάλλοντος σε άλλες πολιτικές, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στη βιώσιμη ανάπτυξη. Ιδίως, το LIFE+ υποστηρίζει την εφαρμογή του 6ου Κοινοτικού Προγράμματος Δράσης για το Περιβάλλον (ΠΔΠ), συμπεριλαμβανομένων των θεματικών στρατηγικών, και χρηματοδοτεί μέτρα και έργα με ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία στα κράτη μέλη .

Το LIFE+ αποτελείται από τρία στοιχεία:

-LIFE+ Φύση και Βιοποικιλότητα,
-LIFE+ Περιβαλλοντική Πολιτική και Διακυβέρνηση,
-LIFE+ Ενημέρωση και Επικοινωνία.
Τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Life+ πρέπει να είναι κοινοτικού ενδιαφέροντος, να συμβάλλουν σημαντικά στην επίτευξη του στόχου του Life+, να είναι τεχνικά και οικονομικά συναφή και εφικτά και να παρέχουν προστιθέμενη αξία.

Επίσης τα έργα μπορεί να είναι:
-έργα βέλτιστης πρακτικής ή επίδειξης για την εφαρμογή της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ ή της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ καινοτόμα έργα, που σχετίζονται με τους κοινοτικούς περιβαλλοντικούς στόχους συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ή της διάδοσης τεχνικών, τεχνογνωσίας ή τεχνολογιών βέλτιστης πρακτικής, εκστρατείες ευαισθητοποίησης και ειδική εκπαίδευση των υπαλλήλων, που συμμετέχουν στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και των περιβαλλοντικών αλληλεπιδράσεων.
-έργα για την ανάπτυξη και την υλοποίηση κοινοτικών στόχων, που αφορούν την ευρεία, εναρμονισμένη, γενική και μακροπρόθεσμη παρακολούθηση των δασών

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εφαρμογή του Life+, για τη χρονική περίοδο 2007-2013, ανέρχεται σε 2.143 δισ. ευρώ, από τα οποία 78% χορηγούνται για επιδοτήσεις δράσης στο πλαίσιο έργων. Τουλάχιστον 50% του ποσού, που προορίζεται για επιδοτήσεις δράσης στο πλαίσιο έργων, χορηγείται σε μέτρα στήριξης της διατήρησης της φύσης και βιοποικιλότητας. Για τις επιδοτήσεις δράσης το μέγιστο ποσοστό συγχρηματοδότησης ανέρχεται στο 50% των επιλέξιμων δαπανών ενώ για οικοτόπους ή είδη προτεραιότητας μπορεί να φθάσει μέχρι 75%.

Ιδιαιτέρως λαμβάνονται υπόψη τα διεθνικά έργα όταν η διεθνική συνεργασία είναι ουσιώδης για την εξασφ

Keywords
Τυχαία Θέματα