Εξοικονόμηση νερού κατ’ οίκον: σχέδιο δράσης από το ΥΠΕΚΑ

13:52 13/1/2012 - Πηγή: Econews

Τη στρατηγική του ΥΠΕΚΑ για την κατ’ οίκον εξοικονόμηση υδάτων ανέλυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά την ομιλία του στην ημερίδα της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων με θέμα «Εξοικονόμηση νερού – μια σύγχρονη πρόκληση εν όψει Κλιματικής Αλλαγής».

Επισημαίνοντας ότι βιώνουμε μια παγκόσμια κρίση στη διαχείριση των υδατικών

πόρων, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι μία σχετικά ευνοημένη, σε αυτόν τον τομέα, χώρα της Μεσογείου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζει απειλές και προκλήσεις.

Παράλληλα, τόνισε ότι για το ΥΠΕΚΑ οι δράσεις στον τομέα των νερών εντάσσονται στο ευρύτερο πρόγραμμα των αναπτυξιακών παρεμβάσεων του Υπουργείου και αποτελούν τον κορμό του πυλώνα που σχετίζεται με την αειφόρο διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων.

Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι πλέον δυνατό να θεωρούνται ως δεδομένες οι παραδοσιακές απώλειες (π.χ. διαρροές λόγω κακοτεχνιών), ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι το υδατικό αποτύπωμα της χώρας είναι διπλάσιο του μέσου όρου παγκοσμίως και το δεύτερο μεγαλύτερο διεθνώς, λίγο μικρότερο από αυτό των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε στη συνεργασία που έχει ξεκινήσει το υπουργείο με το Ισραήλ, στο ζήτημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων, ενώ μίλησε και για το πλαίσιο δράσεων που σχεδιάζονται για την εξοικονόμηση νερού στις κατοικίες.

Όπως τόνισε, το ΥΠΕΚΑ μέσω της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων (ΕΓΥ), από τον Απρίλιο του 2011 εξετάζει την κατάρτιση Θεσμικού Πλαισίου και Προγράμματος Μέτρων για την κατ’ οίκον Εξοικονόμηση Νερού.

«Η σχετική μελέτη που ανατέθηκε ανέδειξε ότι απλές παρεμβάσεις στον εξοπλισμό ενός νοικοκυριού μπορούν να επιτύχουν σημαντική εξοικονόμηση νερού. Οι περιοχές για τις οποίες τα οφέλη από την υιοθέτηση μέτρων εξοικονόμησης νερού είναι πλέον προφανή είναι οι αστικές και οι νησιωτικές περιοχές με ελλειμματικό ισοζύγιο. Η υιοθέτηση ενός απλού Σχεδίου Δράσης για την Εξοικονόμηση Νερού κατ’ οίκον θα μπορούσε να μειώσει τη σημερινή πίεση στους υδατικούς πόρους κατ’ ελάχιστο κατά 10%», υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Τα μέτρα που προωθεί η ΕΓΥ έχουν θεσμικό, κανονιστικό, οικονομικό και επιδεικτικό χαρακτήρα, και συνοπτικά είναι:

- Υποχρεωτική εγκατάσταση εξοπλισμού εξοικονόμησης νερού σε νέες κατοικίες με την τροποποίηση των σχετικών κανονιστικών διατάξεων.

- Χρήση των ομβρίων υδάτων για πότισμα ή άλλες δευτερεύουσες χρήσεις, σε περιοχές προτεραιότητας με την υποχρεωτική κατασκευή ομβροδεξαμενών/στερνών.

- Παροχή οικονομικών κινήτρων για την εγκατάσταση του εξοπλισμού σε παλιές κατοικίες, σε περιοχές προτεραιότητας.

- Θεσμοθέτηση ενός Εθνικού Σήματος Εξοικονόμησης Νερού για τον βασικό κτηριακό εξοπλισμό.

- Προαγωγή και ενίσχυση Πιλοτικών Έργων για την επέκταση της εφαρμογής μέτρων εξοικονόμησης νερού σε κτήρια (επαγγελματικά, δημόσια) και την ενεργή συμμετοχή των Επιχειρήσεων Ύδρευσης με σχετικές τοπικές δράσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίσης.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα