«Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»: προκαταβολές 5,5 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες

Για την πορεία των προγραμμάτων «Εξοικονομώ κατ΄οίκον» και «Χτίζοντας το Μέλλον» μίλησε χθες ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, στα εγκαίνια του Συνεδρίου ECOWEEK 2011.

Όπως τόνισε ο κ. Μανιάτης, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄οίκον» υλοποιείται επιτυχώς με την έκδοση 20.500 προεγκρίσεων και 15.000 Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) πρώτης ενεργειακής επιθεώρησης.

Παράλληλα, στο πρόγραμμα έχουν υπαχθεί πάνω από 12.000 αιτήσεις ωφελούμενων πολιτών, συνολικού προϋπολογισμού 79 εκατ. ευρώ και έχουν υπογραφεί 4.728 συμβάσεις δανείου.

Σημειώνεται

ότι για 1.962 από τις προαναφερθείσες συμβάσεις έχουν ήδη εκταμιευθεί προκαταβολές 5,5 εκ. ευρώ.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Μανιάτης ανάφερε ότι στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, έχουν ήδη προωθηθεί οι δράσεις εγκατάστασης  μονάδων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας σε συνδυασμό με συστήματα Ψύξης με χρήση φυσικού αερίου σε νοσοκομεία, προϋπολογισμού 15.000.000.

Επιπλέον, έχουν προωθηθεί επιδεικτικά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και δράσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας σε υφιστάμενα σχολικά κτίρια και κτίρια δημόσιων υπηρεσιών προϋπολογισμού 80.000.000, ενώ ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των προτάσεων για ενεργειακό σχεδιασμό των Δήμων, με στόχο τη συνολική μείωση της κατανάλωσης κατά 30%.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος αυτού ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ενταχθούν 106 δήμοι, από το σύνολο των 191 που υπέβαλαν προτάσεις.

Όπως επισήμανε ο κ. Μανιάτης, το πρόγραμμα «Χτίζοντας το Μέλλον» αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας, θα λειτουργήσει ως σύμπραξη ανάμεσα στο δημόσιο τομέα, την κατασκευαστική βιομηχανία και τους πολίτες, σε κτίρια κατοικίας και σε εμπορικά κτίρια και βασίζεται σε εθελοντικές συμφωνίες μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Ιδιαίτερα σημαντικός, τόνισε, είναι ο ρόλος που αναμένεται να παίξουν οι νέες εταιρείες υπηρεσιών ενέργειας, γνωστές και ως ESCOs, οι οποίες θα δραστηριοποιούνται στην παροχή ενεργειακών υπηρεσιών, σύμφωνα με το ν.3855/2010.

econews 

Keywords
Τυχαία Θέματα