Φωτοβολταϊκά: δασμούς στα κινεζικά προϊόντα επιβάλλουν οι Αμερικάνοι – Η “ντρίπλα” του Πεκίνου

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αποφάσισε ότι οι Κινέζοι υιοθετούν τιμολογιακές πρακτικές ντάμπινγκ για την προώθηση των προϊόντων τους στη χώρα και θα επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές φωτοβολταϊκών κυψελών και στοιχείων.

Τα περιθώρια ντάμπινγκ των κινεζικών φωτοβολταϊκών προϊόντων -δηλαδή το περιθώριο πώλησής τους κάτω από τα “δίκαια” επίπεδα- στις ΗΠΑ κυμαίνονται από 18,32% έως 250% σύμφωνα με τις αμερικανικές ελεγκτικές Αρχές. Παράλληλα, οι Κινέζοι παραγωγοί και εξαγωγείς

απήλαυσαν επιδοτήσεις της τάξης του 14,78-15,97%.

—Αναδρομικές ποινές

Τα πρόστιμα προς τις κινεζικές εταιρείες θα έχουν αναδρομικό χαρακτήρα και θα ισχύσουν για όλες τις συναλλαγές που έλαβαν χώρα από τις 3 Δεκεμβρίου 2011.

Τα προϊόντα που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αμερικανών περιλαμβάνουν φωτοβολταϊκά κύτταρα κρυσταλλικού πυριτίου, φωτοβολταϊκά πάνελ και στοιχεία, ανεξαρτήτως εάν αποτελούν μέρη άλλων τελικών προϊόντων.

Από την έρευνα εξαιρέθηκαν τα φωτοβολταϊκά λεπτού υμενίου (thin film).

Η τελική απόφαση της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ είναι προγραμματισμένη για τις 23 Νοεμβρίου.

—Το “παραθυράκι” των Κινέζων

Ωστόσο υπάρχει ένα παραθυράκι που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι Κινέζοι και αυτό αφορά την εξής περίπτωση: φωτοβολταϊκά στοιχεία και πάνελ που έχουν παραχθεί στην Κίνα με κυψέλες προέλευσης τρίτης χώρας εξαιρούνται των προστίμων.

Έτσι οι Κινέζοι έχουν ήδη ξεκινήσει την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής σε γειτονικές χώρες, μεταξύ των οποίων στην Ιαπωνία και την Κορέα προκειμένου να ξεφύγουν από τα “νύχια” των αμερικανικών Αρχών.

Την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης χαιρέτισαν οι εταιρείες του κλάδου, ενώ από την άλλη πλευρά άμεση ήταν η αντίδραση του Πεκίνου.

«Οι ΗΠΑ προκαλούν εμπορικές διαμάχες στο νέο ενεργειακό κλάδο και στέλνουν αρνητικό μήνυμα εμπορικού προστατευτισμού που εμποδίζει την ανάπτυξη του κλάδου» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, Shen Danyang προειδοποιώντας ότι οι δασμοί αυτοί θα πλήξουν τελικά τους Αμερικανούς εξαγωγείς και καταναλωτές.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα