Φωτοβολταϊκά: καταστροφικό το “χαράτσι” στον τζίρο – Επιστολή ΣΠΕΦ σε Σαμαρά

11:38 31/7/2012 - Πηγή: Econews

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά έστειλε ο ΣΠΕΦ.

Ο ΣΠΕΦ ζητάει την πρωθυπουργική παρέμβαση ώστε να μην υλοποιηθεί το σενάριο, το οποίο χαρακτηρίζει ως καταστροφικό για τους επενδυτές. Μάλιστα παραθέτει παραδείγματα που αποδεικνύει

πως η εισφορά θα συντελέσει ώστε τα φωτοβολταϊκά θα λειτουργούν υπέρ τραπεζών και εφοριών αποφέροντας “ψίχουλα” στους επενδυτές.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον κ.  Ιωάννη Στουρνάρα, Υπουργό Οικονομικών, στον κ. Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, στον κ. Νότη Μηταράκη Υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, στον κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο ΥπουργόΠεριβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στον κ. Σταύρο Καλαφάτη,  Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στον κ. Α. Παπαγεωργίου, Υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και στον Ν. Βασιλάκο, Πρόεδρο της  Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Αναλυτικότερα, η επιστολή αναφέρει:

Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ, Κύριοι Υπουργοί

Με την παρούσα επιστολή λαμβάνουμε την τιμή να απευθυνθούμε σε εσάς, όντας πεπεισμένοι για την ικανότητα, την ειλικρίνεια και το σθένος σας, με τα οποία και καθημερινά μοχθείτε για το συμφέρον της χώρας.  Η σταθεροποίηση της οικονομίας και συνεπακόλουθα της κοινωνίας, αποτελούν την επιτομή μιας εκ βάθρων παραγωγικής αναγέννησης που απαιτείται την οποία και πρέπει να συντελέσετε με σεβασμό στις υφιστάμενες επενδύσεις και στο Κράτος δικαίου.

1.Το αποφευγόμενο κόστος από την λειτουργία των Φωτοβολταϊκών το 2012

Σε συνέχεια άρθρων του Συνδέσμου μας σχετικά με το αποφευγόμενο κόστος από την διείσδυση των φωτοβολταϊκών που αποδίδουν τα μέγιστα της λειτουργίας τους ως επί τω πλείστον στην αιχμή του φορτίου του ηλεκτρικού συστήματος, ο ΣΠΕΦ ανέθεσε μελέτη για το θέμα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και συγκεκριμένα στο Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ.

Η μελέτη διεξάχθηκε για το έτος 2012 με προσομοίωση της ανάπτυξης της διείσδυσης των Φ/Β για το β’ εξάμηνο και αφορά στο διασυνδεδεμένο σύστημα στο οποίο και διενεργείται ο Ημερήσιος Ενεργειακός Προγραμματισμός (ΗΕΠ) στα πλαίσια του μοντέλου Mandatory Pool που λειτουργεί η χώρα μας.

Οι βασικές παραδοχές της μελέτης αφορούν εγκατεστημένη ισχύ Φ/Β 1,200 MWp μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους στο διασυνδεδεμένο σύστημα και εξετάζεται το πρόσθετο κόστος που θα επέφερε στο σύστημα η υποκατάσταση της ισχύος αυτής από συμβατική.  Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως λόγω του μοντέλου Mandatory Pool που διενεργείται ο ΗΕΠ το πρόσθετο κόστος από τις συμβατικές μονάδες που θα κάλυπταν το κενό δεν ισούται μόνο με την καθ’ εαυτού αποζημίωση τους αλλά και με την υπερ-αποζημίωση που θα επέφεραν στις ήδη συμμετέχουσες μονάδες λόγω της ανόδου της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ).

Επιλύοντας λοιπόν η μελέτη τον νέο ΗΕΠ με

Keywords
Τυχαία Θέματα