Φωτοβολταϊκά: ρεκόρ τον Ιούνιο

09:37 20/9/2012 - Πηγή: Econews

Ρεκόρ κατέγραψε τον Ιούνιο στην Ελλάδα η εγκατεστημένη ισχύς των νέων φωτοβολταϊκών συστημάτων, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, μέσα σε ένα μόνο μήνα λειτούργησαν συνολικά στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά 123 νέα μεγαβάτ έναντι 35 νέων μεγαβάτ τον Ιούνιο του 2011, δηλαδή σημειώθηκε

αύξηση 251%.

Τα στατιστικά δίνουν ως δεύτερο καλύτερο μήνα όλων των εποχών τον Ιούλιο με 105 νέα μεγαβάτ, καθώς, επειδή έληγε το 18μηνο, μόνο στο διασυνδεδεμένο σύστημα ενεργοποιήθηκαν γύρω στα 930 μικρά έργα, συνολικής ισχύος 90 MW.

Ακριβή εικόνα για το πόσοι από τους επενδυτές για τους οποίους έληξε στο τέλος Ιουλίου το 18μηνο, πρόλαβαν να ολοκληρώσουν το έργο τους δεν υπάρχει, εκτιμάται όμως ότι είναι οι μισοί.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει το 2013, καθώς τα μηνύματα δεν είναι καλά και οι πληροφορίες μιλούν για ακυρώσεις έργων και παραγγελιών.

Αγροτικά φωτοβολταϊκά

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας agronews.gr, μέχρι τον περασμένο Ιούνιο είχαν τεθεί σε λειτουργία μόλις 500 αγροτικά φωτοβολταϊκά, αριθμός που θεωρείται μικρός αν συγκριθεί με τις περίπου 5.500 προσφορές σύνδεσης που είχαν δοθεί από τη ΔΕΗ σε επαγγελματίες αγρότες.

Το χάσμα αυτό οφείλεται στην έλλειψη ρευστότητας. Υπολογίζεται ότι από τους 5.500 που έλαβαν προσφορές μόνο οι 1.200 αποφάσισαν να προχωρήσουν στη υλοποίηση των επενδύσεών τους.

Από αυτούς, τουλάχιστον οι μισοί απευθύνθηκαν για χρηματοδότηση στην ΑΤΕLeasing η οποία, όμως, εν τω μεταξύ –και μετά την απορρόφηση της ΑΤΕbank από την Πειραιώς εντάχθηκε στο κακό «κομμάτι» της τράπεζας που τίθεται προς εκκαθάριση.

Παρά τις αντιδράσεις των αγροτών, η κυβέρνηση δε φαίνεται να έχει καταλήξει σε κάποια ρύθμιση που θα εξασφαλίζει τουλάχιστον τη χορήγηση των δανείων που έχουν εγκριθεί. Έτσι τα έργα βρίσκονται «στον αέρα». (Διαβάστε εδώ την ερώτηση του Βουλευτή Αργολίδας, κ. Γιάννη Μανιάτη, για την υλοποίηση του προγράμματος χρηματοδότησης για Φωτοβολταϊκά μέσω της ΑΤΕ LEASING)

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η ΑΤΕLeasing είχε εγκρίνει περί τα 640 δάνεια αγροτών για κατασκευή φωτοβολταϊκών και από αυτές οι 500 είχαν συμβασιοποιηθεί.

Εκτιμάται ότι περίπου 300 αγρότες από την παραπάνω κατηγορία έχουν παραγγείλει τον εξοπλισμό και πάνω από 200 βρίσκονται σε φάση κατασκευής.

Keywords
Τυχαία Θέματα