Φωτοβολταϊκά: το χρονοδιάγραμμα μείωσης των εγγυημένων τιμών – Οι αντιδράσεις

11:22 2/3/2012 - Πηγή: Econews

Σταδιακά θα πραγματοποιηθεί η μείωση των εγγυημένων τιμών που απολαμβάνουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή (διαβάστε για τις νέες ταρίφες εδώ).

Η δεδομένη μείωση του 18μηνου (διαβάστε τα σχετικά δημοσιεύματα του econews) που έχουν στη διάθεσή τους οι επενδυτές για να ολοκληρώσουν το έργο, από τη στιγμή που “κλειδώνουν” την “ταρίφα” θα γίνει σε δόσεις, προκειμένου να μην θιγούν οι υφιστάμενες αιτήσεις-επενδύσεις.

Η

οριστική κατάργηση του 18μηνου θα ισχύσει για τις αιτήσεις που θα κατατεθούν από την 1η Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, μέχρι εκείνη την ημερομηνία θα υπάρξει σταδιακή μείωση του χρονικού περιθωρίου ανάμεσα στο “κλείδωμα” της εγγυημένης τιμής και της πραγματοποίησης της επένδυσης. Ενδεικτικά όσοι καταθέσουν αιτήσεις τον Αύγουστο θα έχουν στη διάθεσή τους διάστημα τριών μόνο μηνών για να ολοκληρώσουν το έργο και να λάβουν την υψηλή εγγυημένη τιμή για τη φωτοβολταϊκή ενέργεια.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες προβλέψεις του νομοσχεδίου για τα φωτοβολταϊκά και τις υπόλοιπες ΑΠΕ υπογραμμίζουμε τα εξής σημεία:

-κάθε έτος θα γίνεται αναθεώρηση των τιμών της ενέργειας από ΑΠΕ πλην φωτοβολταϊκών, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και όχι τη μεσοσταθμική μεταβολή των εγκεκριμένων τιμολογίων της ΔΕΗ.

-θεσπίζεται ειδικό τέλος για τις μεταβιβάσεις αδειών παραγωγής ΑΠΕ το οποίο αποδίδεται στον ειδικό λογαριασμό στήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με στόχο τον έλεγχο της δευτερογενούς αγοράς. Το Τέλος θα υπολογίζεται σε συνάρτηση με το κόστος μεταβίβασης της άδειας.

- υποχρεωτικές δημοπρασίες για την υλοποίηση φωτοβολταϊκών έργων εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης από 10 MW και τον προσδιορισμό της εγγυημένης τιμής.

—Αντιδρούν οι επενδυτές

Η αποφάσεις για το 18μηνο συναντούν τις αντιδράσεις των επενδυτών, καθώς συχνότατα καθυστερήσεις στην έναρξη λειτουργίας του φωτοβολταϊκού σταθμού οφείλονται στη ΔΕΗ και τα προσκόμματα σύνδεσης με το δίκτυο.

Σε αυτό το πλαίσιο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης απέστειλε σχετική επιστολή στον πρόεδρο της ΔΕΗ. Αρθούρο Ζερβό.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνεται από φορείς της αγοράς να μην ισχύει η λήξη της προθεσμίας για λόγους μη έναρξης της δοκιμαστικής λειτουργίας του Φ/Β σταθμού ή μη ενεργοποίησης της σύνδεσης εξαιτίας της ΔΕΗ, αλλά αυτή να υπολογίζεται με γνώμονα την ολοκλήρωση της κατασκευής του Φ/Β και την υπογραφή της συμφωνίας πώλησης φωτοβολταϊκής ενέργειας.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα