Φουκουσίμα: η πυρηνική μονάδα άνοιξε τις πόρτες της στους δημοσιογράφους

Δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν το Σάββατο 12 Νοεμβρίου για πρώτη φορά μετά το ατύχημα της 11ης Μαρτίου την πυρηνική μονάδα Νταίτσι της Φουκουσίμα.

Φορώντας προστατευτικές στολές και κάσκες, μέσα σε ένα λεωφορείο, 18 δημοσιογράφοι περιηγήθηκαν στο χώρο όπου βρίσκονται οι κατεστραμμένοι από το τσουνάμι αντιδραστήρες 1 και 2 της πυρηνικής μονάδας.

Τη στιγμή που το λεωφορείο πλησίασε τον αντιδραστήρα 2, ο μετρητής ραδιενέργειας εκτινάχθηκε στα 1000 μικροσιβέρτ ανά ώρα, επίπεδο 18000 φορές υψηλότερο από τη μέση ένδειξη ραδιενέργειας στο Τόκυο.

Ωστόσο, το δρομολόγιο

επιλέχθηκε προσεκτικά προκειμένου οι τολμηροί δημοσιογράφοι να μην εκτεθούν σε επικίνδυνα για την υγεία τους επίπεδα ραδιενέργειας.

Από το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα έχουν χάσει τη ζωή τους 20000 άνθρωποι, ενώ δεκάδες χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους.

Αυτή τη στιγμή, 3000 άνθρωποι συμμετέχουν στις εργασίες καθαρισμού της μονάδας και αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης, εγκατάστασης μονάδων ψύξεως και αποχέτευσης των υδάτων. Παράλληλα ξαναχτίζονται τοιχία που είχαν καταρρεύσει ενώ κατασκευάζεται ένα παραπέτασμα που θα καλύψει τον έναν από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες με σκοπό να εμποδιστεί η διαρροή ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.

Η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco ευελπιστεί μέχρι το τέλος του έτους να φέρει τους αντιδραστήρες σε κατάσταση ψυχρής διακοπής της λειτουργίας της.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα