Φόβοι για έκρηξη και εκτεταμένη ρύπανση από τη διαρροή στη Βόρεια Θάλασσα

10:20 29/3/2012 - Πηγή: Econews

Εντείνονται οι φόβοι για μεγάλη έκρηξη και εκτεταμένη ρύπανση στην πλατφόρμα άντλησης υδρογονανθράκων «Elgin» στη Βόρεια Θάλασσα, λόγω της διαρροής αερίου που σημειώνεται από την Κυριακή.

Η Total, η εταιρεία που διαχειρίζεται την πλατφόρμα «Elgin», 240 χιλιόμετρα ανοιχτά του Αμπερντίν στη Σκωτία, επιβεβαίωσε ότι εκτός από το «σύννεφο αερίου», στην επιφάνεια της θάλασσας γύρω από

την πλατφόρμα καταγράφηκαν και ίχνη πετρελαίου.

Ωστόσο η εταιρεία φάνηκε καθησυχαστική σχετικά με τον κίνδυνο μεγάλης θαλάσσιας ρύπανσης ή ρύπανσης του αέρα.

«Η κατάσταση είναι προς το παρόν σταθερή. Συνεχίζουμε να παίρνουμε όλα τα δυνατά μέτρα στην προσπάθεια να εντοπίσουμε την πηγή και τα αίτια της διαρροής και να τη θέσουμε υπό έλεγχο», επισημαίνει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την Total, οι μηχανικοί της εταιρείας ακόμα προσπαθούν να εξακριβώσουν από πού προέρχεται η διαρροή αερίου. Εκτιμάται ότι η κύρια δεξαμενή στη βάση της γεώτρησης είναι κλειστή, ωστόσο το αέριο ενδέχεται να διαρρέει από οποιοδήποτε άλλο σημείο πάνω από αυτή.

Ο Martin Preston, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ με ειδίκευση στη θαλάσσια ρύπανση, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τον ενδεχόμενο θάνατο ψαριών.

«Η απελευθέρωση μεθανίου συνεπάγεται μεγάλο κίνδυνο έκρηξης και φυσικά το μεθάνιο είναι ένα σημαντικό αέριο του θερμοκηπίου. Το αέριο στο κοίτασμα είναι όξινο, δηλαδή περιέχει υδρόθειο, που είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για τους ανθρώπους και τη θαλάσσια ζωή», τόνισε.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα