Φράουλες: το καλύτερο αντηλιακό για το δέρμα

13:58 13/8/2012 - Πηγή: Econews

Οι φράουλες δεν είναι απλά ένα εκπληκτικό φρούτο αλλά προστατεύουν το δέρμα μας από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Πιο συγκεκριμένα, Ισπανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα φράουλας προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες καλλιέργησαν ανθρώπινα δερματικά κύτταρα και τα επικάλυψαν με εκχύλισμα φράουλας, το οποίο είναι πλούσιο σε ανθοκυανίνες, σε διαφορετικές συγκεντρώσεις (0.05, 0.25 και 0,5 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιοστόλιτρο).

Στη συνέχεια εξέθεσαν

τα δείγματα σε συγκεκριμένη δόση υπεριώδους ακτινοβολίας, αντίστοιχη με το να κάτσει κάποιος 90 λεπτά κάτω από τον ήλιο μεσημβρινές ώρες.

Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα της έρευνας, το εκχύλισμα φράουλας, κυρίως σε συγκέντρωση 0.5 mg/ml, ενίσχυσε τη βιωσιμότητα των κυττάρων, μειώνοντας παράλληλα τις βλάβες στο DNA από την ακτινοβολία.

«Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα λειτουργούν ως βάση για μελλοντικές έρευνες που θα αξιολογήσουν τη βιοδραστηριότητα των ανθοκυανινών στα στρώματα της επιδερμίδας, είτε χορηγώντας τες σε μορφή για εξωτερική χρήση είτε χορηγώντας ολόκληρο το φρούτο», τόνισε σε δηλώσεις της η ερευνήτρια Sara Tulipani από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα