Η Vitoria-Gasteiz «Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα» για το 2012

Περιβάλλον, Ενέργεια, Οικολογία:

vitoria-gasteiz-green-city

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταβίβασε πρόσφατα τον τίτλο της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας» από το Αμβούργο στην Vitoria-Gasteiz.

Ο αρμόδιος για το περιβάλλον Ευρωπαίος Επίτροπος, Janez Potočnik, η Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών, Mercedes Bresso, ο υφυπουργός περιβάλλοντος του Υπουργείου αστικής ανάπτυξης και περιβάλλοντος, Holger Lange, και ο δήμαρχος της Vitoria-Gasteiz, Javier Maroto Aranzabal, έλαβαν όλοι μέρος στην τελετή

που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη διάρκεια της συνόδου ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών.

Η απονομή του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας αναγνωρίζει και επιβραβεύει τις πόλεις που πρωτοπορούν ως προς τη φιλική προς το περιβάλλον αστική διαβίωση και οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως υποδείγματα για να εμπνεύσουν και άλλες πόλεις.

Η Ευρώπη χρειάζεται αυτού του είδους την πηγή έμπνευσης, καθώς οι πόλεις πασχίζουν να αντεπεξέλθουν σε όλο και πλέον επίμονα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Η Vitoria-Gasteiz, πρωτεύουσα της Χώρας των Βάσκων στη βόρεια Ισπανία, είναι η τρίτη ευρωπαϊκή πόλη που κατακτά τον τιμητικό τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης από τότε που ξεκίνησε η πρωτοβουλία το 2010, ακολουθώντας τα βήματα της Στοκχόλμης και του Αμβούργου.

Η μεσαιωνική πόλη Vitoria-Gasteiz χρονολογείται από το 1181. Είναι η πρωτεύουσα της ιστορικής περιοχής Alava, σε αυτήν δε κατοικεί το 76% του πληθυσμού της περιοχής και δραστηριοποιούνται οι περισσότερες από τις βιομηχανίες και υπηρεσίες της.

Είναι είναι μια μεσαίου μεγέθους πόλη: ο δήμος αποτελείται από την αστική περιοχή, με πληθυσμό 235.445 κατοίκους, συν 64 μικρούς, αγροτικούς οικισμούς στη γύρω περιοχή.

Επιπλέον, η Vitoria-Gasteiz είναι μια από τις πλέον φιλοπεριβαλλοντικές πόλεις της Ευρώπης, από πολλές απόψεις. Αποτελεί το ζωντανό αποτέλεσμα 30 και πλέον ετών δεσμεύσεων για την αειφορία.

Με τις ορθές πρακτικές της στον πολεοδομικό σχεδιασμό, τους χώρους πρασίνου, την ανακύκλωση, την κινητικότητα και την κατανάλωση νερού, η πόλη έχει καταστεί παράδειγμα για την Ευρώπη.

Διαθέτει πάρκα και χώρους πρασίνου έκτασης πλέον των 10 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, και το εμβληματικό της έργο «Πράσινη Ζώνη» έχει συγκεντρώσει τη διεθνή αναγνώριση.

Οι πράσινες περγαμηνές της είναι ακόμη περισσότερο αξιοσημείωτες για μια πόλη που γνώρισε μεγάλη αύξηση πληθυσμού τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο αυστηρός στρατηγικός πολεοδομικός σχεδιασμός, η ευρεία συμμετοχή των πολιτών και η ισόρροπη διαχείριση του περιβάλλοντος επέτρεψαν στην πόλη να εναρμονιστεί με το φυσικό τοπίο, σφυρηλατώντας την πολιτιστική της ταυτότητα και καθιστώντας την υπόδειγμα αστικής αειφορίας.

Αυτό που την καθιστά ιδανικό ευρωπαϊκό πρότυπο είναι ότι αντιπροσωπεύει τον μέσο όρο μιας μεσαίου μεγέθους πόλης, σαν αυτές στις οποίες ζει το 84% των Ευρωπαίων.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας α

Keywords
Τυχαία Θέματα