Ιμαλάια: κλιματική αλλαγή και σκουπίδια απειλούν τη «Στέγη του Κόσμου»

Εκτεταμένο λιώσιμο των παγετώνων στο κινεζικό τμήμα των Ιμαλαΐων επισημαίνει έρευνα που δημοσιεύεται στο βρετανικό επιστημονικό περιοδικό Environmental Research Letters.

Ως βασικότερη αιτία της αποσάθρωσης των πάγων των Ιμαλαΐων προβάλλεται η υπερθέρμανση του πλανήτη, με ολέθριες συνέπειες για τα οικοσυστήματα, τον τουρισμό και την οικονομία της περιοχής.

Η έρευνα δείχνει ότι στο 77% των 111 μετεωρολογικών σταθμών που είναι εγκατεστημένοι στα νοτιοδυτικά της Κίνας έχει καταγραφεί σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας

από το 1961 ως το 2008.

Μάλιστα, στους 14 σταθμούς που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 4000 μέτρων, η άνοδος της θερμοκρασίας ανέρχεται σε 1,73 βαθμούς Κελσίου, διπλάσιο της μέσης αύξησης κατά τον 20ο αιώνα.

Πολλοί παγετώνες εμφανίζουν δείγματα κατάρρευσης, καθώς και σημαντική μείωση της μάζας τους. Για παράδειγμα οι 999 παγετώνες της λεκάνης του ποταμού Πενγκ Κου έχουν απωλέσει επιφάνεια 131 τετραγωνικών χιλιομέτρων από το 1980 ως το 2001.

Στη νοτιοδυτική ζώνη της Κίνας υπάρχουν καταγεγραμμένοι 23488 παγετώνες που καλύπτουν μια επιφάνεια 29523 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Τα Ιμαλάια έχουν όμως να αντιμετωπίσουν και ένα δεύτερο πρόβλημα: τα σκουπίδια που παρατάνε οι περιηγητές, ορειβάτες και τουρίστες που επισκέπτονται το βουνό.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις του Νεπάλ πιέζουν την κυβέρνηση του Κατμαντού να υιοθετήσει ένα σχέδιο προστασίας των Ιμαλαΐων στην εποχή του μαζικού τουρισμού και να διορθώσουν τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, όσον αφορά στην περιβαλλοντική διαχείριση.

Οι περιβαλλοντιστές καλούν την κυβέρνηση να θεσπίσει αυστηρές ποινές σε όσους ρυπαίνουν το Έβερεστ και τη γύρω περιοχή, αλλά και να τοποθετήσει τουαλέτες και μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων στα καταφύγια που βρίσκονται στους πρόποδες.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το λιώσιμο των πάγων φέρνει στο φως μεγάλους όγκους σκουπιδιών που άφηναν πίσω οι ορειβατικές αποστολές στις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70, όταν και οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες ήταν λιγότερες.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα