Ιράν: “αφήστε τα πυρηνικά πιάστε τα φωτοβολταϊκά”

09:33 29/5/2012 - Πηγή: Econews

Σε μια απόπειρα να πείσουν το Ιράν να εγκαταλείψει τα σχέδια ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας και να επενδύσει στις άφθονες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της χώρας, δύο πολιτικοί από το κόμμα των Πρασίνων της Γερμανίας πρότειναν μια νέα στρατηγική για την επίλυση των διαφορών ανάμεσα στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα και τη Δύση.

Ο Χανς Γιόζεφ Φελ και ο (Γερμανός ιρανικής καταγωγής) Ομίντ Νουριπούρ υπέβαλαν έγγραφό στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε με τον οποίον τον καλούν να προωθήσει

την έναρξη ενός ηλιακού προγράμματος στο Ιράν.

Οι δύο “Πράσινοι” υποστηρίζουν πως με τη βοήθεια της Γερμανίας, αλλά και της διεθνούς κοινότητας, το Ιράν θα μπορούσε εύκολα να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες μέσω των ΑΠΕ, όπως τα φωτοβολταϊκά αντί να καταφύγει στην πυρηνική ενέργεια.

Η ανάπτυξη των ΑΠΕ στο Ιράν, εκτιμούν Φελ και Νουριπούρ, θα καθιστούσε “αχρείαστο” το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας και προτείνουν την “εστίαση στη διπλωματία προκειμένου να αποφευχθεί ένας πόλεμος στην περιοχή”.

“Αλλά η διπλωματία θα πρέπει πάντα να προωθεί τα ειρηνικά μέσα, όπως μια πρόταση στο Ιράν για ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας”, προσθέτουν για να καταλήξουν πως “αυτή πρέπει να είναι η βασική γεωπολιτική στρατηγική μας”.

Μια τέτοια πρόταση εκτιμούν οι δύο Γερμανοί πολιτικοί θα αποτελούσε σημαντικό διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της Δύσης, από τη στιγμή μάλιστα που η πληθώρα επιλογών στις ΑΠΕ αλλά και το χαμηλότερο κόστος παραγωγής και εγκατάστασης του εξοπλισμού τις καθιστούν ελκυστικότερες, κατά την άποψή τους, επιλογές.

Κι αυτό διότι εάν το Ιράν αρνηθεί μια φθηνότερη και αποτελεσματικότερη εναλακτική όπως οι ΑΠΕ “ο ισχυρισμός ότι θέλουν να αναπτύξουν την πυρηνική ενέργεια αποκλειστικά για ειρηνικού σκοπούς θα απωλέσει την αξιοπιστία του”.

Από την άλλη πλευρά μια ενδεχόμενη αποδοχή της πρότασης θα οδηγούσε σε μια ειρηνική λύση του προβλήματος μαζί με την εγκατάλειψη του πυρηνικού προγράμματος.

Οι διεθνείς συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν συνεχίζονται στη Μόσχα στις 18 και 19 Ιουνίου.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα