Κίνα: νέο σκάνδαλο ηλεκτρονικών αποβλήτων

09:53 23/4/2012 - Πηγή: Econews

Μια απέραντη χωματερή ηλεκτρονικών αποβλήτων είναι η πόλη Guiyu, στη νότια κινεζική επαρχία Guangdong, σύμφωνα με τον Αμερικανό συγγραφέα Adam Minter, ο οποίος τα τελευταία χρόνια μένει στη Σαγκάη.

Μάλιστα ο κ. Minter καταγγέλλει ότι στην περιοχή Guiyu βρήκε κουτιά με ηλεκτρονικές συσκευές και εξαρτήματα, που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ποτέ, ενώ οι συσκευασίες τους δεν είχαν καν ανοιχτεί.

Πρόκειται για προϊόντα μεγάλων εταιρειών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών όπως η HP, η Panasonic

και η Samsung.

Σχολιάζοντας το περιστατικό η Samsung ανέφερε ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την απόρριψη του ηλεκτρονικού εξοπλισμού,  προσθέτοντας ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα κατασκευάστηκαν πριν πολλά χρόνια.

Η HP και η Panasonic αρνήθηκαν να σχολιάσουν την υπόθεση.

«Σίγουρα τα απόβλητα μπορεί να τα πέταξαν κάποιες τοπικές εταιρείες και οι εταιρείες HP και Samsung μπορεί να μην γνώριζαν τι συνέβαινε, όμως το γεγονός ότι αρνήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις μου είναι περίεργο», ανέφερε ο συγγραφέας.

Σύμφωνα με τον κ. Minter, το μεγαλύτερο μέρος των ηλεκτρονικών αποβλήτων που απορρίπτονται στην Κίνα δεν προέρχεται από τη Δύση, όπως συνέβαινε παλαιότερα αλλά από χώρες της Ασίας και κυρίως την ίδια την Κίνα.

Η Guiyu, που αποτελείται από τέσσερα μικρά χωριά, άρχισε να δέχεται τα πρώτα της απόβλητα το 1995 και σύντομα κατέστη μια από τις μεγαλύτερες χωματερές ηλεκτρονικών αποβλήτων παγκοσμίως.

Πολύ γρήγορα στην πόλη αναπτύχθηκε μια μεγάλη βιομηχανία ανακύκλωσης ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Γίνεται η διαλογή των υλικών και συλλέγονται αυτά που μπορούν να ανακυκλωθούν ή να πουληθούν. Τα καλώδια καίγονται για να ανακτηθεί ο χαλκός, ενώ χρησιμοποιούνται οξέα για να αφαιρεθεί ο χαλκός από τα μικροτσιπ.

Οι δραστηριότητες αυτές και οι τοξικοί καπνοί που απελευθερώνονται έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες στο έδαφος και κατά κύριο λόγο στην υγεία των ανθρώπων.

Το έδαφος στην Guiyu έχει «διαποτιστεί» με βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδος, χρώμιο και κασσίτερο, με αποτέλεσμα τη μόλυνση των υπογείων υδάτων.

Σημειώνεται επίσης ότι στην πόλη καταγράφονται τα υψηλότερα επίπεδα διοξινών που ενοχοποιούνται για καρκίνο παγκοσμίως, ενώ τα παιδιά συχνά δηλητηριάζονται από μόλυβδο.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα