Κλείνει η μεγαλύτερη χωματερή του κόσμου

Τη χωματερή  Bordo Poniente, μια από τις μεγαλύτερες χωματερές παγκοσμίως, έκλεισε το Μεξικό.

Παλαιότερα, όταν ήταν σε πλήρη λειτουργία, εκατοντάδες φορτηγά εναπόθεταν περισσότερους από 12.000 τόνους σκουπιδιών ημερησίως.

Φέτος, με τις νέες μονάδες ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, ο όγκος των σκουπιδιών στη χωματερή είχε ήδη μειωθεί κατά το ήμισυ.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος της πόλης του Μεξικού, Marcelo Ebrard, τόνισε ότι το κλείσιμο της χωματερής θα συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην πρωτεύουσα.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι αναζητούνται επενδυτές

για την ανέγερση μονάδας παραγωγής μεθανίου από τα απόβλητα.

Ήδη μια τσιμεντοβιομηχανία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά 3.000 τόνων στερεών αποβλήτων ημερησίως, τα οποία θα χρησιμοποιεί ως καύσιμα.

Η νέα μονάδα κομποστοποίησης ήδη παράγει οργανικό λίπασμα για τα πάρκα της πόλης και τα αγροκτήματα των γειτονικών περιοχών.

Στο μεταξύ, η τοπική κυβέρνηση ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με εκατοντάδες ανθρώπους που βγάζουν τα προς το ζην ψάχνοντας για ανακυκλώσιμα υλικά στις χωματερές, καθώς εξετάζει το ενδεχόμενο να τους προσλάβει για την επεξεργασία των αποβλήτων.

Η χωματερή Bordo Poniente αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1980 στο βυθό μιας λίμνης που είχε αποξηραθεί, εν μέρει για να δεχτεί τον τεράστιο όγκο συντριμμιών μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1985.

Πάνω από 70 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων έχουν πεταχτεί σε αυτή τη χωματερή και σε ορισμένα σημεία της τα σκουπίδια φτάνουν σε βάθος τα 17 μέτρα.

Το κλείσιμο της χωματερής σηματοδοτεί τη σημαντικότερη προσπάθεια της πόλης του Μεξικού να δημιουργήσει το πιο «πράσινο» σύστημα επεξεργασίας αποβλήτων στη Λατινική Αμερική.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα