Κόλπος Μεξικού: ο “Ισαάκ” διώχνει τους πετρελαϊκούς κολοσσούς

13:39 27/8/2012 - Πηγή: Econews

Η τροπική καταιγίδα “Ισαάκ” που αναμένεται να περάσει πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού έχει προκαλέσει διακοπή των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στην πολύπαθη περιοχή, ενώ απειλεί τα παράλια τεσσάρων αμερικανικών Πολιτειών.

Η καταιγίδα βρίσκεται 175 χιλιόμετρα δυτικά του Key West της Φλόριντα και συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους που έφτασαν ανώτατη ταχύτητα της τάξης των 105 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού εξορύσσεται το 23% του αμερικανικού πετρελαίου και το 7% του φυσικού αερίου, ενώ διυλίζεται το 44% των υδρογονανθράκων.

Ο τυφώνας έχει οδηγήσει στη διακοπή των εργασιών εξόρυξης (24% του πετρελαίου και 8,2% του φυσικού αερίου) υπό το φόβο μιας νέας, τεράστιας οικολογικής καταστροφής μετά από εκείνη που προκάλεσε η έκρηξη στην πλατφόρμα Deepwater Horizon της BP στις 20 Απριλίου 2010.

Η BP διέκοψε τη λειτουργία και εκκένωσε τις τέσσερις πλατφόρμες που διατηρεί στον Κόλπο μεταξύ των οποίων και την Thunder Horse η οποία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο.

Σε αντίστοιχες ενέργειες προέβησαν οι εταιρείες Transocean που εκκένωσε έξι από τις 13 πλατφόρμες της στον Κόλπο του Μεξικού, η BHP Billiton, η Marathon Oil, η Apache Corp., η Chevron, αλλά και η Anadarko Petroleum που ανέστειλε την παραγωγή στον ανατολικό και τον κεντρικό Κόλπο του Μεξικού.

—Τυφώνας στην Οκινάουα

Ακραία καιρικά φαινόμενα χτυπούν και την Ιαπωνία με τον τυφώνα Μπολαβέν να σαρώνει την Οκινάουα προτού μετακινηθεί προς την κορεατική χερσόνησο.

Ο Μπολαβέν έφτασε σε ταχύτητα τα 185 χιλιόμετρα ανά ώρα και συνοδεύτηκε από νεφώσεις που εκτάθηκαν σε μήκος 2000 χιλιομέτρων, 20 φορές μακρύτερο του ιαπωνικού νησιού.

Δεν αναφέρθηκαν ακραίες καταστροφές. Περίπου 550 κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε καταφύγια, ενώ διακόπηκε η ηλεκτροδότηση 17500 νοικοκυριών.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που καταγράφονται στον πλανήτη αποτελούν για ορισμένους επιστήμονες “απότοκα” της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής (διαβάστε σχετικά στο econews).

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Econews