Μαίναλο: το Μάρτιο ολοκληρώνεται το ΠΔ – Πού πάνε τα χρήματα από ΕΠΠΕΡΑΑ και ΠΕΠ

17:19 6/2/2012 - Πηγή: Econews

Πριν το τέλος Μαρτίου θα έχει σταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του όρους Μαινάλου της Αρκαδίας, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη εγκρίθηκε το 2010 από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος και το Μάρτιο του 2011 το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος διαβάστηκε στους ΟΤΑ

Α’ και Β’ βαθμού, για την τοπική διαβούλευση.

Όπως δήλωσε ο υπουργός “επειδή προέκυψε η ψήφιση του νόμου 3937 για τη βιοποικιλότητα και την δημοσίευση του νέου νόμου 4014 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Με βάση αυτούς τους δύο νόμους, χρειάστηκε να γίνει μία προσαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος στις νέες διατάξεις. Αυτή η προσαρμογή έχει γίνει, θα σταλεί το προσαρμοσμένο σχέδιο στους τοπικούς φορείς, για να στείλουν τα σχόλιά τους και θα αναρτηθεί μέσα στο Φεβρουάριο για το τελικό σχέδιο της δημόσιας διαβούλευσης. Ο χρόνος διαβούλευσης είναι ένας μήνας και με βάση αυτό έχει σταλεί σχετική εγκύκλιος στις υπηρεσίες από τον Γενικό Γραμματέα Περιβάλλοντος”.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Μάρτιο του 2012 και μετά την ενσωμάτωση των σχολίων και τη λήψη της γνώμης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Επιτροπής «ΦΥΣΗ» που απαιτούνται, το σχέδιο θα υπογραφεί και θα αποσταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την επεξεργασία του.

Η περιοχή προστατεύεται από τις δυνατότητες που δίνουν οι περιβαλλοντικοί νόμοι, και ο παλιός και ο καινούργιος, και ο 1650 και ο 3937, ενώ για τις περιοχές NATURA ισχύουν οριζόντιες ρυθμίσεις.

Όπως δήλωσε ο υπουργός “η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος χρειάζεται , για να προστατευθεί μία εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή και να βοηθήσει έτσι και την ανάπτυξή της με τρόπο βιώσιμο για τις τοπικές κοινωνίες”.

Παράλληλα με το ΠΔ για το Μαίναλο για υπογραφή και προώθηση στο ΣτΕ πάνε τα ΠΔ Κερκίνης, Τήλου και Ολύμπου, για διαβούλευση πάει το ΠΔ της Ψιλής Άμμου Σάμου, ενώ προωθούνται τέλος τα ΠΔ Κάρλας και Καστοριάς.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως με τα Προεδρικά Διατάγματα στόχος είναι η προστασία των περιοχών, διαχειριστικά και οικονομικά.

Τέλος, γνωστοποίησε πως έχουν ενταχθεί και προχωρούν τα προγράμματα όλων των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών και η χρηματοδότησή τους από τα ΕΠΠΕΡΑΑ και από τα ΠΕΠ.

Από τα ΕΠΠΕΡΑΑ και από τα ΠΕΠ χρηματοδοτούνται οι 28 φορείς με 141 εκ. ευρώ και επειδή έχει υπάρξει μια καθυστέρηση στις διαδικασίες, έτσι ώστε να πάρουν τα χρήματα, προβλέφθηκε για φέτος μια έκτακτη ενίσχυση από το Πράσινο Ταμείο για να λύσουν άμεσα διαχειριστικά προβλήματα.

Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για σχέδια διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, επικαιροποίηση των οδικών περιβαλλοντικών μελετών όπου χρειάζεται, δράσεις διαχείρισης των οικοσυστημάτων, φύλαξη και εποπτεία της τήρησης των μέτρων προστασίας –που είναι πάρα πολύ σημαντικό και είπατε για των αριθμό των επισκεπτών στο Μαίναλο- παρακολούθηση των ειδών προτεραιότητας και των υγροτόπων που προστατεύουν, προγράμματα

Keywords
Τυχαία Θέματα