Νέα Ζηλανδία: «κόπηκε στα δυο» το Rena – Κλείνουν τις παραλίες

11:07 9/1/2012 - Πηγή: Econews

Στη θάλασσα διασκορπίστηκαν τα εμπορευματοκιβώτια του φορτηγού πλοίου Rena, το οποίο χτυπήθηκε από πολύ υψηλά κύματα κατά τη διάρκεια καταιγίδας την Κυριακή και «κόπηκε στα δυο».

Σήμερα οι Αρχές έκλεισαν για αρκετές ώρες τη δημοφιλή παραλία Waihi και ζήτησαν από τον κόσμο να παραμείνει έξω από το νερό.

Παράλληλα, απηύθυναν έκκληση σε όσους πήραν πράγματα από τα εμπορευματοκιβώτια, κυρίως γάλα σε σκόνη, να τα επιστρέψουν για να υποβληθούν σε ειδική επεξεργασία από τα συνεργεία απορρύπανσης.

Υπενθυμίζεται ότι το Rena είχε προσαράξει πριν από τρεις μήνες σε ύφαλο στη Νέα

Ζηλανδία.

Αν και η καταστροφή ήταν μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων, οι παραλίες ανοικτά της πόλης Ταουράνγκα, στις ανατολικές ακτές της Νέας Ζηλανδίας, γέμισαν με απόβλητα, κυρίως ξύλα, πλαστικά, τσάντες με γάλα σε σκόνη και πολυστυρένιο.

Εκτιμάται ότι όταν το Rena κόπηκε στα δυο χάθηκαν στη θάλασσα μέχρι και 150 από τα 830 εμπορευματοκιβώτια που μετέφερε.

Όπως ανακοίνωσαν οι ομάδες προστασίας άγριας ζωής, μετά το περιστατικό περισυνέλεξαν και θεράπευσαν τέσσερα πτηνά που είχαν καταπιεί πετρέλαιο.

Όταν το πλοίο προσάραξε στον ύφαλο στις 5 Οκτωβρίου, ξεχύθηκαν στη θάλασσα περίπου 350 τόνοι πετρελαίου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 1.300 πτηνά.

Εκατοντάδες άλλα σώθηκαν τότε χάρη στην άμεση επέμβαση των εθελοντών.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα