Νέα Ζηλανδία: συνεργεία ανέβηκαν στο «Rena» – Τι λέει η Costamare

Ειδικά συνεργεία έχουν καταφέρει να ανέβουν στο πλοίο “Ρένα” που έχει προσαράξει σε ύφαλο κοντά σε τουριστικό θέρετρο της Νέας Ζηλανδίας και απειλεί με πρωτοφανή οικολογική καταστροφή την περιοχή.

Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών έχει καταστήσει δυνατή την επιχείρηση απάντλησης του πετρελαίου από τις δεξαμενές του πλοίου, αλλά και τη μεταφορά των κοντέηνερ, οκτώ εκ των οποίων μεταφέρουν τοξικές ουσίες.

Σύμφωνα με τις Αρχές της Νέας Ζηλανδίας δεν συντρέχει άμεσος κίνδυνος διάλυσης του πλοίου στα

δύο, ενώ ανακοινώθηκε πως το πλοίο μετέφερε 1368 κοντέηνερ και στις δεξαμενές του βρίσκονταν 1700 μετρικοί τόνοι πετρελαίου.

Μέχρι στιγμής εκτιμάται πως από το πλοίο “Ρένα” -ελληνικής ιδιοκτησίας, καθώς ανήκει σε λιβεριανή θυγατρική της εταιρείας Costamare που εδρεύει την Αθήνα- έχουν διαρρεύσει σχεδόν 350 τόνοι πετρελαίου, ενώ 88 κοντέηνερ βρίσκονται στη θάλασσα και πλησιάζουν την ακτή.

Τα συνεργεία καθαρισμού έχουν μαζέψει 50 μετρικούς τόνους πετρελαίου από την μήκους 17 χιλιομέτρων παραλία Ταουράνγκα (160 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Όκλαντ), ενώ στην ακτή και στο νερό έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα πρώτα νεκρά πουλιά.

Ο Διαμαντής Μάνος, διευθύνων σύμβουλος της Costamare, απολογήθηκε ,σύμφωνα με το Bloomberg, για λογαριασμό της εταιρείας: “είναι δικό μας το πλοίο που προσάραξε στα αβαθή και ζητούμε συγγνώμη χωρίς περιστροφές για αυτό που συνέβη” δήλωσε και πρόσθεσε πως η Costamare θα συνδράμει σε όλες τις έρευνες για το ατύχημα.

Ο καπετάνιος του πλοίου έχει οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 12 μηνών και πρόστιμο 7900 δολαρίων ΗΠΑ.

Photo: National Geographic

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα