Νιγηρία: αντιμετωπίστηκε η πετρελαιοκηλίδα λέει η Shell

Η πετρελαϊκή εταιρεία Royal Dutch Shellισχυρίζεται πως η πετρελαιοκηλίδα που σχηματίστηκε από διαρροή σε υπεράκτια πλατφόρμα στα ανοιχτά της Νιγηρίας, η μεγαλύτερη από το 1998, αντιμετωπίστηκε επιτυχώς.

Η ποσότητα σχεδόν 40.000 βαρελιών αργού πετρελαίου που διέρρευσε στη θάλασσα από την πλατφόρμα Μπόνγκα, κατά τη διάρκεια

μεταφοράς σε πετρελαιοφόρο πλοίο έχει συλλεχθεί ή διαλυθεί με τη βοήθεια ειδικών χημικών.

Η εταιρεία υποστηρίζει πως η πετρελαιοκηλίδα διαλύθηκε πριν φτάσει στις ακτές και δηλώνει πως στην επιχείρηση απορρύπανσης που ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων συμμετείχαν πέντε πλοία.

Τις δηλώσεις της Shell αντικρούουν περιβαλλοντικές οργανώσεις της Νιγηρίας οι οποίες υποστηρίζουν ότι κοινότητες που ζουν στα παράλια της χώρας εντόπισαν ύποπτα ίχνη της πετρελαιοκηλίδας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διαρροή ήρθε λίγους μόλις μήνες μετά από τη δημοσιοποίηση έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών που κατηγορεί τη Shell και την κυβέρνηση της Νιγηρίας ότι ρυπαίνουν επί 50 συναπτά έτη το Δέλτα του Νίγηρα και υποστηρίζει ότι απαιτούνται δεκαετίες προσπαθειών με αρχικό κόστος 1 δισ. δολάρια για την απορρύπανση της περιοχής.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα